Prostreno.cz

Cukr z kokosových květů není to pravé ořechové

Cukr z kokosových květů se také nazývá palmový cukr a je alternativou k bílému stolnímu cukru. Mnoho výrobců také tvrdí, že cukr z kokosových květů je zdravější – ale je to skutečně pravda?

Existuje mnoho alernativ cukru, které můžete použít ke slazení kávy nebo jogurtu. Jedním z nich je cukr z kokosových květů. Říká se, že je zdravější než bílý cukr, protože způsobuje, že hladina cukru v krvi stoupá velmi pomalu. Teorie říká, že tělo metabolizuje méně inzulinu a vy máte menší chuť k jídlu. Stále však o tom neexistují žádné smysluplné vědecké studie.

Zdravá sladkost, nebo kalorická bomba?

Pokud jde o kalorie, cukr z kokosových květů rozhodně zdravější není: Náhražka cukru obsahuje 384 kalorií na 100 g. Pro srovnání: V bílém cukru je to o trochu víc než 400 kalorií na 100 g.

Obsažené sacharidy (cca 90 g) odpovídají množství, které se nachází v bílém cukru (cca 100 g). Kromě toho se nutriční informace liší od výrobce k výrobci: Někteří uvádějí, že cukr z kokosových květů obsahuje obzvláště velké množství vitamínů a minerálů. S takovými údaji je však třeba zacházet opatrně. Protože k dosažení zdravotního přínosu byste museli zkonzumovat několik kilogramů denně.

Jak je udržitelný?

Cukr z kokosových květů pochází z květů kokosové palmy: Ty se rozříznou a vytékající nektar se zachytí v misce. Palma dokáže uvolnit až dva litry nektaru denně – to stačí na 500gramové balení cukru z kokosových květů. Nektar se pak vaří, dokud nevznikne drobivá hmota. Ta musí pouze zaschnout a může se zabalit.

Téměř veškerý cukr z kokosových květů pochází z jihovýchodní Asie. Zejména v Thajsku a Indonésii se nektar sbírá z kokosových palem a zpracovává se na cukr – dlouhá přepravní trasa tak znečišťuje i životní prostředí. 

Protože cukr z kokosových květů není o moc zdravější, doporučujeme používat jako náhražku cukru například regionální bio med nebo bio cukrovou řepu.

Zdroj: www.utopia.de/ratgeber/kokosbluetenzucker-so-gesund-ist-der-zuckerersatz-wirklich/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Brokolicové karbanátky

(1 hlasů)

Boloňské špagety

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat