Prostreno.cz

Potraviny, které ničí životní prostředí, možná konzumujete každý den

Kdo z nás si každý den nedá kávu, a to i několikrát? Nebo nesní kousek sýra? I tímhle ale ohrožujeme životní prostředí. A jak si stojí červené maso?

Podle čeho si lidé v obchodě vybírají potraviny? Mezi hlavní kritéria jistě patří chuť, osobní preference, cenová dostupnost a složení. Ovšem je tu ještě jedna dodatečná informace, která mnohým klade překážku při cestě k pokladně – vliv na životní prostředí. Které potraviny jsou největší pohromou?

Není jídlo jako jídlo

Seznam ekologicky nežádoucích běžně kupovaných položek, a to z hlediska emisí obávaných skleníkových plynů, sestavila vědecká on-line publikace Our World in Data (1). Její žebříček bere v úvahu využití půdy, emise na farmách, krmivo pro zvířata, průmyslové zpracování surovin na finální prodejné produkty i samotný konečný transport výrobků. Započítává také energii potřebnou v obchodech, kterou spolykají kupříkladu lednice nebo výrobu potřebných obalových materiálů. Co by příznivci ekologie jíst asi raději neměli?

První nepřítel životního prostředí? Červené maso

Pokud jde o vůbec největší uhlíkovou stopu a tedy i škodlivé účinky na životní prostředí, na prvním místě je červené maso, konkrétně pak hovězí následované jehněčím. Při výrobě jednoho kilogramu jednoho i druhého se uvolní 60 kilogramů skleníkových plynů, přičemž se spotřebuje přes 3 400 litrů vody (2). Mimochodem, žádná hitparáda to není asi s ohledem na zdraví, neboť se ukázalo, že konzumace dvou porcí červeného masa týdně zvyšuje riziko kardiovaskulárních onemocnění o tři až sedm procent (3). Co dalšího je eko postrachem?

Sýr jako strůjce globálního oteplování

Pokud patříte mezi milovníky sýrů, možná teď budete trochu zklamaní. Ani tyto mléčné výrobky totiž životnímu prostředí kdovíjak nesvědčí. Hlavním problémem jsou pak dojnice, které uvolňují velké množství metanu, což má zase silný dopad na globální oteplování (4). Mimochodem, moc dobře si nestojí ani čokoláda, která je dalším členem téhle ekology pranýřované party. V jejím případě jde o extrémní odlesňování, jež má poskytnout prostor pro pěstování kakaových bobů (5). Ze změn klimatu se osočuje i káva, jejíž výroba je daleko za hranicí snesitelným emisí (6).

Zdroje: (1) www.ourworldindata.org/environmental-impacts-of-food#citation, (2) www.watercalculator.org/news/articles/beef-king-big-water-footprints/, (3) www.doio.org/10.1001/jamainternmed.2019.6969, (4) www.unece.org/challenge, (5) www.weforum.org/agenda/2018/07/you-can-love-chocolate-and-the-environment-heres-how, (6) www.rgs-ibg.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/geo2.96






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat