Prostreno.cz

Vnější aplikace zelných listů má léčivý potenciál

Když zelí, tak pro všechny! Tato pro mnohé všední zelenina posílí imunitu, pomůže s hubnutím a prospěje trávení. Zábal z čerstvých listů uleví i bolavým kloubům. Jak si ho připravit?

Ať už je hlávkové, pekingské nebo čínské, zelí se na seznamu zdravých potravin vždy ocitá na předních příčkách. Znali ho už staří Řekové a Římané, neboť je namačkané v sudech doprovázelo na objevných cestách. I mořeplavec Kryštof Kolumbus si na něm údajně rád smlsnul! A to tehdy ještě nemohl tušit, jak moc mu to prospívá.

Pozoruhodné schopnosti všední zeleniny

Jeden šálek syrového zelí, což je nějakých 90 gramů, obsahuje pouhých 22 kalorií (1). Co z toho plyne? Tenhle zelený dáreček si s dietou zkrátka rozumí. Z části i proto, že ve zmiňovaném množství naleznete také jeden gram vlákniny a dva gramy bílkovin. Ovšem postaráno máte i o poloviční denní příjem vitaminu K a 36 procent denního přijmu vitaminu C. Tato potravina vás rovněž obohatí o mangan, draslík, vápník a hořčík. Nelze opomenout ani vysoký podíl antioxidantů (2), které neutralizují volné radikály a zabraňují poškození buněk (3).

Co se týká zdravotních výhod přímé konzumace, počítat můžete s podporou krevních cév (4), sníženým rizikem rakoviny (5) i silnějším imunitním systémem a rozmanitým střevním mikrobiomem (6). Dále pak s omezenou pravděpodobností srdečních komplikací (7) a normalizací krevního tlaku (8). Ovšem zelí vám může posloužit i v případě, že ho jíst ani nebudete. I jeho vnější použití má fantastické výhody!

Zábal pro bolavá kolena i záda

Na fantastické účinky zelných zábalů poukazují i vědci. Ti se na základě svých studií (9) domnívají, že ulevují pacientům se záněty i problémy pohybového aparátu, jako je například osteoartróza. To je v současnosti časté kloubní onemocnění, při kterém dochází k postupnému ubývání a přestavbě kloubní chrupavky. Proces je doprovázen i reaktivními změnami v oblasti přilehlých kostních tkání. A teď si představte, že zelné listy dle odborných poznatků tlumí bolest a snižují symptomy podobně, jako komerční farmaceutická léčiva z lékárny. Ptáte se, jak si z nich zábal připravit? Jednoduše. „Naklepejte“ pár čerstvých listů, přiložte je na postižené bolestivé místo, převažte obvazem a nechte působit přes noc. Mimochodem, tuto metodu lze využít i na záda.

Zdroje: (1) www.fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/169975/nutrients, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8434452/, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31960481/, (4) www.ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminC-HealthProfessional/, (5) www. .frontiersin.org/articles/10.3389/fonc.2017.00023/full, (6) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7326374/, (7) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34444991/, (9) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26889617/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat