Prostreno.cz

Jarní dieta má vysoké šance na úspěch

Na jaře se hubne samo, a to hned z několika důvodů. Pokud si tedy chcete vylepšit siluetu, máte teď ideální příležitost a ty nejlepší zeštíhlující podmínky z celého roku.

Kolikrát jste se pokoušeli zhubnout, ale žádné extra výsledky to nepřineslo? Jednou? Třikrát? Nebo snad desetkrát? Možná jste si dietu jen špatně načasovali. Dost bylo nezdarů, teď už to konečně vyjde! Proč? Protože je jaro!

Podmínky, které hrají do karet

Více světla a hlavně radosti. Ano, tohle je jaro, na které jsme tak dlouho čekali. Toto kouzelné roční období ale není jenom o zahradničení a lehčím oblečení, přicházejí s ním i jisté změny, jež mohou hubnutí hodně usnadnit. Co teď hraje ve váš zeštíhlující prospěch? Prvním faktem je, že úměrně k tomu, jak se venkovní teploty pomalu zvyšují, chuť k jídlu klesá. Zařídila to tak příroda. Americká nutriční poradkyně a spoluautorka knihy o zdravé výživě Lyssie Lakatos to vysvětluje tak, že veškeré tělesné procesy, a to včetně trávení, vytvářejí teplo. Protože se organismus nechce ani nepotřebuje  přehřát, sníženou chutí k jídlu se zbytečné zátěži snaží vyhnout (1). I další jarní fitness výhoda souvisí s teplotou, respektive termoregulací. Jmenovaná odbornice připomíná, že tělo vystavené teplu snáze a rychleji spaluje kalorie.

Lepší rozpoložení rovná se delší pocit sytosti

Také vás momentální hezké počasí doslova nabíjí dobrou náladou? Je to proto, že stimuluje produkci serotoninu neboli hormonu štěstí. I serotonin je při hubnutí velice důležitý, neboť prodlužuje pocity sytosti a zabraňuje přejídání. Ostatně, právě jeho nízká hladina se často dává do souvislosti s rizikem nadváhy (2). A poslední plus?

Vitamin D všude, kam se podíváš

Hřejivé sluneční paprsky také podporují samovolnou výrobu vitaminu D. I ten zlepšuje psychické rozpoložení, ale má i jiné účinky. Omezuje totiž tvorbu nových tukových buněk (3) a potlačuje jejich ukládání (4), přičemž zkvalitňuje spánek (5). A všichni přece víme, že noční odpočinek je při shazování nadbytečných kilogramů zásadní! Tak vidíte, jaro je pro hubnutí skutečně ideální.

Zdroje: (1) www.chicagohealthonline.com/losing-weight-spring/, (2) www.virginiaprimecare.com/services/serotonin-weight-loss-program/, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18254883/, (4) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26899162/, (5) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24558199/





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Čočková polévka

(1 hlasů)

Cibulačka

(1 hlasů)

Bramboráky

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat