Prostreno.cz

Popularita rybích konzerv vzrostla

Jídlo v konzervách už se zdaleka nevozí jenom k táboráku. Může být i plnohodnotnou součástí každodenní zdravé stravy! Týká se to především ryb, kterým jsme konečně přišli na chuť.

Co se týká zdravého stravování, odborníci zaujímají jednotný názor – podle nich bychom svůj jídelníček měli postavit na čerstvých potravinách a ty zpracované z něj naopak zcela vyloučit. Je tedy snadné propadnut pocitu, že všechno, co je v konzervě, není úplně nejlepší variantou. Ale zdání klame!

Není konzerva jako konzerva

Konzervované ryby mají čestnou výjimku. A v současné době jsou populárnější, než kdy dřív. Myslíte si, že těm čerstvým nemohou konkurovat? Podle americké registrované výživové poradkyně Kristen Beck si jejich nutriční hodnoty vedou překvapivě dobře, neboť díky procesu konzervování mají stabilní hladiny obsažených živin (1). A na sociálních sítích se to recepty, v nichž hrají hlavní roli, jenom hemží (2)! Co vám kromě kulinářské všestrannosti mohou konzervované ryby nabídnout?

Dávka omega-3 mastných kyselin

Dle obecných doporučení bychom v zájmu své dobré kondice měli denně přijmout 250 až 500 miligramů omega-3 mastných kyselin (3). Je prokázáno, že lidé s jejich optimálním množstvím mají snížené riziko předčasné úmrtnosti ze všech příčin až o 13 procent (4) a naopak větší pravděpodobnost, že budou stárnout bez závažnějších zdravotních problémů (5). Nejen čerstvé, i konzervované ryby poskytují vysoký podíl těchto kyselin, proto si je připište na nákupní seznam.

Bílkoviny v úhledném balení

Mít v domácích zásobách několik plechovek sardinek a tuňáka se vyplatí i proto, že budete mít postaráno o bohatý zdroj bílkovin, které prodlužují pocity sytosti, pomáhají při budování svalů a podílejí se na produkci hormonů, přičemž posilují kosti a udržují zdravé tkáně. Z jedné porce jich můžete načerpat až 13 gramů, což rozhodně není málo (6). A věřili byste tomu, že vám tyto potraviny mohou zlepšit i náladu?

Prevence chmurných myšlenek

Konzervované ryby mohou zapůsobit i jako účinné antidepresivum. Je to proto, že zprostředkovávají spoustu fosforu, železa, selenu a uklidňujícího vitaminu B12 i vitaminu D. Nemluvě o vápníku, který svědčí celému pohybovému aparátu. Mimochodem, obsahují i látky, které příznivě ovlivňují činnost mozku a kognitivní funkce.

Zdroje: (1) www.houseofwellness.com.au/health/nutrition/canned-fish-health-benefits, (2) www.tiktok.com/tag/tinnedfish, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19244379/, (4) www.nature.com/articles/s41467-021-22370-2?utm_medium=affiliate&utm_source=commission_junction&utm_campaign=CONR_PF018_ECOM_GL_PHSS_ALWYS_DEEPLINK&utm_content=textlink&utm_term=PID100091674&CJEVENT=07d4f3e0cc7411ed836e02100a18b8f7, (5) www.bmj.com/content/363/bmj.k4067, (6) www. oxygenmag.com/nutrition-for-women/9-reasons-canned-fish-is-an-underrated-fit-food/






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat