Prostreno.cz

Jídlo na pevné nervy

Pusťte se do stresu – když máte nervy na dně, často sáhnete po sladkém. Na rozdíl od přeslazených pochutin pro vás máme skutečnou potravu na nervy.

Nejlepší způsob, jak zachovat chladnou hlavu ve stresových situacích, je poskytnout tělu všechny důležité živiny, které každý den potřebuje. Na stresové fáze se dobře připravíte, pokud konzumujete dostatek tryptofanu, vitaminů skupiny B, hořčíku, vápníku a zinku. Následující potraviny jsou vhodné jako opravdová potrava na nervy: 

Ovesné vločky

Kalendář je plný, seznam úkolů dlouhý a e-mailová schránka přeplněná – v takové dny je o to důležitější se dobře připravit. Ovesná kaše k snídani je perfektní způsob, jak začít den. Zatímco vláknina ve stravě nastartuje trávení a sacharidy vám dodají energii, rostlinné bílkoviny z obilí vás zasytí na dlouhou dobu. Ovesné vločky jsou navíc plné mikroživin. Poskytují především řadu vitaminů a minerálů, které jsou pro pevné nervy naprosto nezbytné. Obsahují také aminokyselinu tryptofan, která zajišťuje rovnováhu.

Ashwagandha

Ashwagandha se v ajurvédě používá jako léčivá rostlina již více než 3 000 let. Její hlavní účinné látky, takzvané adaptogeny, mají stabilizační účinek na nervy a také udržují naše hormony v rovnováze. Ashwagandha ale není dobrá jen na pevné nervy. Pomáhá jak při psychických potížích, tak i pro fyzické zdraví, například pro silný imunitní systém a stabilní hladinu cukru v krvi.

Kakao

Čokoláda je také oblíbená svačina, když jste ve stresu. Ale pozor: Čokoláda s vysokým obsahem cukru a nízkým obsahem kakaa rychle způsobí horskou dráhu cukru v krvi. Pokud hladina cukru v krvi prudce stoupne a pak zase prudce klesne, vede to k vlčímu hladu, nesoustředěnosti a únavě. Ale samotné kakao je opravdová potrava na nervy. Obsahuje aminokyselinu tryptofan, kterou tělo přeměňuje na serotonin. Hormon štěstí zase snižuje hladinu stresu.

Ořechy

Ať už para ořechy, vlašské ořechy nebo kešu – ořechy jsou ideální potravinou na nervy. Ořechy svým vysokým obsahem vitaminů B a hořčíku podporují nervy a pomáhají nám v pohodě zvládat každodenní život. Jejich cenná rostlinná bílkovina vás nejen zasytí, ale také posílí imunitní systém a svaly. Vláknina, kterou obsahuje, podporuje zdravou činnost střev a slouží jako potrava pro prospěšné střevní bakterie. Ořechy obsahují také vitamin E, který jako antioxidant chrání buňky před oxidačním stresem. Navíc jsou bohaté na omega-3 mastné kyseliny a tím podporují zdravou funkci mozku.

Banány

Banány jsou perfektní svačinou pro sportovce, ale také jídlem na dobrou náladu. Stejně jako kakao a ovesné vločky jsou banány obzvláště bohaté na tryptofan. To podporuje tvorbu serotoninu. Hormon štěstí podporuje pohodu a vnitřní rovnováhu. Kromě tryptofanu poskytují banány také nervy posilující mikroživiny, jako je vitamin B6, hořčík a draslík.

Vejce

Vejce byla dlouho na černé listině. Vysoká spotřeba byla považována za rizikový faktor pro zvýšení hladiny krevních lipidů a kardiovaskulární onemocnění. Studie to však nikdy nedokázaly jednoznačně prokázat. Dnes je jasné, že vejce jsou cenným doplňkem vyvážené stravy. Obsahují kvalitní bílkoviny a svým vysokým obsahem vitaminu B12 přispívají ke zdravé činnosti nervů.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8303934/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3258094/





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat