Prostreno.cz

Středomořská strava předchází demenci

Již dlouho se ví, že demence je částečně spojena s faktory životního stylu. Nová studie nyní naznačuje, že jistý druh stravování, konkrétně středomořská strava, může riziko demence snížit.

Říká se, že „jste to, co jíte“. Svatá pravda! Studie, kterou provedli vědci z univerzity v anglickém Newcastlu, zahrnovala sběr dat od více než 60 000 účastníků, jež akademici sledovali déle než 10 let. Účastníci byli posouzeni na genetické rizikové faktory pro demenci a výzkumníci je též hodnotili podle toho, do jaké míry se jejich strava skládala z potravin zapadajících do středomořského typu stravování.

Tělo není popelnice

Výsledky ukázaly, že po 10 letech se u 882 účastníků rozvinula demence. Když vědci zjišťovali, zda je strava pacientů spojena s vyšším nebo nižším rizikem rozvoje tohoto vážného duševního onemocnění, zjistili, že ti, kteří jedli středomořskou stravu (nebo jí byli nejblíže), vykazovali výrazně nižší riziko, konkrétně o 23 procent – v porovnání s těmi, kteří středomořskou stravu nepreferovali. To znamená, že výživa je mocným nástrojem, pokud jde o fyzický i psychický stav.

Nikdy není pozdě začít

Tato studie sice nezaručuje, že středomořská strava demenci zabrání, nicméně poukazuje na to, že se jedná o krok správným směrem, protože jde o první velkou studii, která odhaluje souvislost mezi stravovacím vzorcem a nižším rizikem demence. Takže, za zkoušku to dozajista stojí.

Co vlastně jíst?

Pakliže se chcete těšit z dobrého duševního zdraví, jezte více ryb. Ryby jsou základem středomořské stravy, jež obsahuje vysoké množství zdravých protizánětlivých tuků. Sáhněte po variantách bohatých na omega-3, jako je losos, sleď nebo sardinky. Na svůj stůl zařaďte i rozmanitou škálu ovoce a zeleniny. Zároveň se vyhněte průmyslově zpracovaným potravinám, které často obsahují přidané cukry, rafinované obiloviny, trans-tuky a rafinované rostlinné oleje (sójový olej, kukuřičný olej atd.)

Zdroje: (1) www.bmcmedicine.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12916-023-02772-3, www.mindbodygreen.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat