Prostreno.cz

Zázvorové pivo na nevolnost opravdu nepomáhá

I k vám se doneslo, že při nevolnosti dokáže zachránit zázvorové pivo? Kdyby ten všemocný zázvor skutečně obsahovalo, pak by to tak asi bylo. Jenže bohužel!

Bez ohledu na to, co si alkoholu odborníci myslí, se mnoho lidí při žaludeční nevolnosti obrací na zázvorové pivo. Je pravdou, že má pověst jakéhosi úlevného prostředku, ale jeho účinky se v tomto směru opravdu dost přeceňují.

Mýtus, který žije vlastním životem

Průzkum z roku 2019, který si objednala společnost Reed's , jež se zabývá výrobou nealkoholických nápojů, odhalil, že se mýtus o prospěchu zázvorového piva „dědí“ v rodinách (1). Celých 86 procent zúčastněných respondentů totiž uznalo, že se o něm i jeho údajných schopnostech dozvědělo od svých rodičů či prarodičů. To také vysvětluje, proč se o něm v souvislosti s léčbou zažívacích potíží tak často mluví. A to všude.

Složení, které svede divy

Není sporu o tom, že zázvor jakožto tradiční a léčivá bylina nevolnost skutečně pomáhá řešit (2), což je zásluha obsažených bioaktivních látek. Ty stimulují produkci žluči, slin, žaludeční sekreci i serotoninové receptory, díky čemuž přichází takřka okamžitá úleva. Má to ale jeden podstatný háček. V tom zázračném a pověstném pivu toho zázvoru vážně moc není. Respektive skoro žádný.

Podvod na důvěřivé spotřebitele?

Liudmila Schafer, což je gastrointestinální expertka z amerického Kansas City a zakladatelka televizní zdravotní show „The Doctor Connect“, upozorňuje na to, že běžně prodávaná zázvorová piva ve většině případů neobsahují skutečný zázvor, ale spíše umělé příchutě, proto léčivá opravdu nejsou. A co hůř – kvůli velkému množství sacharidů, cukru a kalorií mohou zdraví spíše uškodit. Nejde tedy o žádnou samospásnou „medicínu“, ale o slazenou vodu, která žaludeční nevolnosti prý dokonce spíše nahrává. Mnohem lepší a účinnější je tedy klasický zázvorový čaj.

Zdroje: (1) www.nypost.com/2023/04/21/does-ginger-ale-really-cure-nausea-and-upset-stomach/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4818021/





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Zapečená celozrnná houska

(17 hlasů)

Ovesná kaše přes noc

(1 hlasů)

Valentýnské tousty

(20 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat