Prostreno.cz

Petržel je léčivka, kterou si skvěle ozdobíte talíř

Máte zasazenou petrželku? Pokud ano, můžete si gratulovat! Schraňujete totiž báječný lék na trávení, tlak, imunitu, oxidační stres a silné kosti.

Léto ve znamení petržele? To je moc dobrý nápad! O tuto rostlinku původem ze Středomoří na tuzemských zahrádkách „zakopáváme“ běžně, což je jen a jen dobře. Má zajímavou historii i pestrý seznam pozitiv.

Květina přímo královská

Na počátku petrželové éry se využívala pouze nať, dnes je cenným artiklem i kořen. Velkým oblíbencem této byliny byl i franský král Karel Veliký, který ji nařídil pěstovat ve všech svých panstvích. Znali ji ale také v antickém Římě, stejně jako v Řecku, kde se na ni pohlíželo s posvátnou úctou. Právě tady také bývala spojována s bohyní podsvětí Persefonou. V minulosti lidé petržel používali k zakrytí pachu alkoholu v dechu i pro lepší trávení. My si dnes místo toho vezmeme žvýkačku, ale to trávení nám skutečně vylepší. A nejen to.

Udržme na uzdě cukr, toxiny i oxidační stres 

Petržel i její esenciální olej je bohatý na antioxidant zvaný myristicin (1), který pomáhá regulovat hladinu krevního cukru, přičemž tlumí záněty a snižuje inzulínovou rezistenci. V jejím složení lze nalézt i látky, které působí jako přírodní diuretikum a odstraňují z těla nahromaděné toxiny i nepřátelské bakterie (2). Tato zelená kráska je také známým bojovníkem proti oxidačnímu stresu a rakovině, neboť platí za štědrého zprostředkovatele flavonoidů (3).

Zaměřeno nejen na srdeční záležitosti

Zmíněné flavonoidy se uplatní i v jiných sférách, protože normalizují krevní tlak a omezují pravděpodobnost kardiovaskulárních onemocnění (4). Petržel dodává také vitamin K, jež se podílí na tvorbě kostních buněk zvaných osteocyty (5). Díky vláknině velmi svědčí i trávení (6) a na své si přijde také imunita, což je zásluha vitaminu C (7). A vůbec, nechcete se osvěžit petrželovým čajem? Pár lístků zalijte horkou vodou, nechte chvilku louhovat, sceďte a je hotovo. Tenhle elixír může jen prospět!

Zdroje: (1) www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0963996906000615, (2) www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0378874101004081, (3) www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0223523417305561, (4) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23953879/, (5) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26468402/, (6) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27229126/, (7) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29099763/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat