Prostreno.cz

Účinným lékem na zácpu je ananas

Takový ananas, no to je věc! Kromě toho, že posiluje imunitu a působí proti zánětům, si hravě poradí také se zácpou. Pokud se vám nechce loupat, dejte si ananasový džus. Líným střevům prý domluví pouhá jedna sklenice.

Když nám příroda nadělila ananas, tak ho konzumujme! Toto tropické ovoce objevil roku 1493 na karibském ostrově Guadeloupe mořeplavec Kryštof Kolumbus a jako dar ho přivezl do Španělska královně Izabele Kastilské. Kdyby tato panovnice bývala věděla, jaký poklad dostala…

Posilovač imunity i krotitel zánětů

Je to potravina? Ozdoba? Anebo léčivo? Ananas je vlastně všechno. Tenhle šťavnatý exotický dáreček roztodivného vzhledu je nejen chuťově dobrý, ale i zatraceně zdravý, protože se pod jeho kůrou skrývá široká škála prospěšných živin. Díky nim pak urychluje hojení tkání, zabraňuje vzniku krevních sraženin, snižuje záněty, ulevuje od bolestí různého původu, posiluje imunitu, zlepšuje plodnost a regeneruje tělo náročné fyzické aktivitě (1). Ale ani porouchané trávení nenechá ve štychu! Víte, že dokáže prolomit ledy i v případě zácpy?

Když „to“ nejde

O zácpě se z logických důvodů ve společnosti nahlas příliš nemluví, ovšem jde o poměrně častý a vlastně i běžný problém. Její příčiny tkví zejména v sedavém životním stylu, dehydrataci, nedostatku vlákniny, diabetu, užívání některých léků, zhoršené činnosti jater i poruše štítné žlázy (2). Ovšem naštěstí je tu ananas, který se s touhle nepříjemností dokáže velice rychle a rázně poprat.

První pomoc, která zabere

Toto exotické ovoce působí jako účinné přírodní projímadlo, které líná střeva rozpohybuje rychlostí blesku (3). Je to dáno tím, že zprostředkovává kromě vody i vlákninu a rostlinné enzymy, které velmi příznivě ovlivňují trávení i střevní činnost (4). V jakém množství tento blahodárný elixír užívat? Odborníci se domnívají, že v krizové situaci zácpy stačí pouhá jedna sklenice ananasového džusu (5). Pokud to nepřinese úlevu, je třeba tuto dávku opakovat. A zda by se měla pít před jídlem, nebo snad až po něm? To je prý úplně jedno. Tak na zdraví a do dna!

Zdroje: (1) www.health.clevelandclinic.org/benefits-of-pineapple/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5976340/, (3) www.researchgate.net/publication/309903458_International_Journal_of_Science_and_Knowledge_Quality_evaluation_and_storage_properties_of_yoghurt_supplemented_with_pineapple_juice, (4) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15936249/, (5)www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK65356/





Celkem 0 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat