Prostreno.cz

Prebiotika a jejich účinky

Potraviny se speciálními bakteriemi, které posilují naši střevní flóru, mnozí znají jako probiotika. Ale co přesně jsou prebiotika a prebiotické potraviny? 

Bylo prokázáno, že zdravé střevo přispívá k dobré pohodě a prevenci nemocí. Aby se zlepšila střevní činnost a její flóra, mnoho spotřebitelů využívá probiotické potraviny. Ale prebiotika také významně přispívají ke zdraví střev a často se na ně zapomíná. 

Co jsou to prebiotika?

Probiotika a prebiotika patří mezi biliony mikroorganismů, které žijí v lidském střevě. Často se souhrnně označují jako mikrobiom a tvoří střevní flóru. Probiotickými potravinami jsou například mléčné výrobky, které obsahují speciální bakterie mléčného kvašení nebo bifidobakterie. Probiotika jsou živé mikroorganismy, které přinášejí člověku zdravotní výhody, pokud jsou přijímány v dostatečném množství potravou. Posilují imunitní systém a mohou předcházet střevním onemocněním.

Prebiotika naproti tomu nejsou živé organismy, ale nestravitelné složky potravy. Dostávají se do tlustého střeva a slouží jako potrava pro zdraví prospěšné mikroorganismy – probiotika – aby se mohly množit. Prebiotické potraviny mají tedy také pozitivní vliv na (střevní) zdraví a přispívají ke zdravé střevní flóře. Některá z nejdůležitějších prebiotik v naší dnešní stravě zahrnují oligofruktózu, inulin a rezistentní škrob.

Význam pro- a prebiotik pro střeva

Aby si střevo zachovalo své četné funkce, závisí na interakci s mikroorganismy žijícími ve střevě. Ty jsou proto pro neporušený imunitní systém nepostradatelné. Zde vstupují do hry pro- a prebiotika. Tvoří střevní flóru a jsou nezbytné pro zdravé střevo. Prebiotika jsou ve vodě rozpustná vláknina, která je rozkládána a částečně fermentována probiotiky v tlustém střevě. Při tom se uvolňují důležité vitaminy a mastné kyseliny s krátkým řetězcem, které příznivě ovlivňují střevní prostředí.

Pozitiva pro zdraví

Nadváha a obezita jsou dnes narůstajícím celosvětovým problémem. Vedou ke změnám metabolismu a střevní flóry a často vedou k dalším vážným onemocněním. Vyvážená strava, která obsahuje dostatečné množství probiotických a prebiotických potravin, dokáže optimalizovat mikrobiom ve střevě a pozitivně tak ovlivnit rozvoj tukové tkáně a metabolických poruch.

Prebiotika jako inulin také zlepšují vstřebávání vitaminů D a E, zatímco oligofruktóza stimuluje růst bifidobakterií ve střevě a zvyšuje vstřebávání vápníku a dalších minerálů. Je podporováno zdraví a funkce mikrobiomu a tím i celého střeva a lze působit proti rozvoji osteoporózy.

Prebiotické potraviny mohou dokonce pomoci zlepšit spánkový režim tím, že pozitivně ovlivní fyziologii stresu těla. 

Které potraviny obsahují prebiotika

Prebiotika se přidávají do různých potravin, aby byly „zdravější“, o čemž výrobci často tvrdí, že jim zajistí konkurenční výhodu. Tato obohacení lze nalézt například v ovocných šťávách, pečivu, müsli výrobcích a uzeninách. 

To však není vůbec nutné, protože příroda nabízí dostatek přirozených potravin, které obsahují prebiotika, a proto by měly být na jídelníčku pravidelně. Patří mezi ně čekanka, topinambur, artyčoky, cibule, česnek, polníček, banány, chřest a obiloviny.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6463098/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Frittata s hráškem

(21 hlasů)

Omeleta s jarní cibulkou

(31 hlasů)

Skvělá snídaně s jahodami

(20 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat