Prostreno.cz

Indický kozlík lékařský a jeho výhody

V ajurvédské literatuře je Tagar známým pojmem. Že jste ho zaregistrovali ve formě kapslí, o jejichž účincích vůbec nic nevíte? Indický kozlík lékařský by měli užívat všichni ti, kdo jsou ve stresu!

Internetová encyklopedie popisuje Valerianu jatamansi, dříve známou jako Valeriana wallichii, coby oddenkovou bylinu z rodu Valeriana a čeledi Valerianaceae, které se říká indický kozlík lékařský neboli Tagar-Ganthoda. Tagar má několik výhod, ale při používání této byliny je životně důležité dodržovat některá bezpečnostní opatření.

Pomoc při spánku

Tagar je oblíbenou volbou pro lidi, kteří hledají relaxaci a lepší spánek, protože má známé relaxační a uklidňující vlastnosti (1). Zkracuje dobu potřebnou k usnutí, snižuje úzkost, napětí a smutek a má se za to, že zlepšuje náladu.

Podpora duševního zdraví

Tagar se historicky používal k léčbě neurologických onemocnění, včetně epilepsie. Předpokládá se, že bylina má antikonvulzivní vlastnosti, které mohou snížit frekvenci a intenzitu záchvatů.

Prevence proti nemocem

Uvedená bylinka vykazuje antioxidační a antimikrobiální aktivity, které předcházejí nemocem (2). Býváte-li často na neschopence, je indický kozlík lékařský tou správnou volbou.

Úleva od menstruačních křečí

Dalším pozoruhodným účinkem Tagaru je schopnost zmírňování menstruačních křečí. Předpokládá se, že tato oddenková bylina má antispasmodické účinky, které krotí napětí děložních svalů. Z tohoto důvodu se jedná o užitečného ženského pomocníka a zároveň zcela přírodní léčbu menstruačních bolestí.

Vedlejší účinky

Indický kozlík lékařský, ostatně jako každý bylinný lék, může mít nepříznivé účinky. Mezi ty se řadí závratě, ospalost, únava, bolesti žaludku nebo zácpa. I když je to neobvyklé, byly zaznamenány i případy alergických reakcí. Proto je důležité užívat jej s rozvahou. Jeho nasazení vždy konzultujte se svým lékařem. Za ideálního stavu však získáte skvělého bylinného spojence se širokým rozptylem účinků!

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4687238/, (2) www.gbpihed.gov.in/PDF/Publication/Phytotehrapy_research_Valeriana_jatamansi.pdf, www.wikipedia.org





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat