Prostreno.cz

Vyměňte cukr za javorový sirup

Vážně je javorový sirup takové terno, nebo je to okolo něj jen mnoho povyku pro nic? Pojďme se mu podívat pod pokličku a zjistit, jak si v porovnání s klasickým cukrem vlastně vede!

Všichni jsme už nesčetněkrát slyšeli o tom, že jestli máme něco konzumovat s mírou, pak je to cukr. Jeho nadměrné množství, které může pocházet z limonád, cukrovinek, pečiva, kečupu i salátových dresinků, podporuje chronické záněty, nadváhu, obezitu i rozvoj diabetu. Nemluvě o hrozbách týkajících se podlomeného duševního zdraví, možných depresí, dentálních problémů a oslabené imunity. Tohle všechno vyvolává otázku – měli bychom si jídla a nápoje sladit něčím jiným? Něčím, co je potenciálně zdravější?

Když sirup, tak javorový

Existuje spousta přirozeně sladkých cukrových alternativ. Máme tu třeba stévii, xylitol, erythritol, sušené ovoce, banánové pyré nebo třtinovou melasu. A je tu samozřejmě také javorový sirup, který se získává z mízy javoru cukrodárného. Jak ten si v porovnání s klasickým cukrem vede? Přímo skvěle, přátelé! Jedna jeho polévková lžíce obsahuje 52 kalorií a 13 gramů sacharidů (1). Podíl bílkovin je tu sice zanedbatelný, ale za to je sirup z javoru zdrojem celé řady vitaminů a minerálů. To se o ochucovadle s trefnou přezdívkou bílé zlo říci nedá. „Cukr má neuvěřitelně vysoký obsah kalorií, přičemž postrádá jakoukoli nutriční hodnotu. Proto mají lidé z jeho omezení velký prospěch,“ nalévá čistého vína americká registrovaná výživová poradkyně Samantha Cassetty (2). Chcete znát další důvody, proč je javorový sirup zkrátka lepší?

Podpora trávení i antioxidační bohatství

„Javorový sirup má oproti cukru tu výhodu, že mu jeho zpracování umožňuje zachovat si důležité živiny, jako je třeba mangan, riboflavin, zinek, hořčík, vápník a draslík,“ upozorňuje William Dixon, což je profesor působící na Stanfordské lékařské fakultě (3). Co se týká zdravotních benefitů, tento odborník vyzdvihuje především podíl antioxidantů, které našim buňkám pomáhají bojovat s oxidačním stresem, přičemž poskytují ochranu před chronickými nemocemi, a to včetně těch srdečních, onkologických a mozkových. Javorový sirup podle něj vykazuje i protizánětlivou a prebiotickou aktivitu, což se příznivě dotkne nejen trávení.

Zdroje: (1) www.fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/169661/nutrients, (2) a (3)www.realsimple.com/health/nutrition-diet/healthy-eating/honey-maple-syrup-better-sugar






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Míchaná vejce s ricottou

(24 hlasů)

Tousty k snídani

(41 hlasů)

Vaječná frittata se slaninou

(19 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat