Prostreno.cz

Potraviny pro suchou pokožku

Suchá kůže může mít mnoho příčin – včetně špatné výživy. Pokožka pak není dostatečně zásobena vitaminy, minerály a tekutinou. Které potraviny jsou pro pokožku dobré?

Suchá pokožka nastává, když hladina vlhkosti a mastnoty pokožky není v rovnováze. Kůže svědí, napíná se, odlupuje se a ztenčuje. Vypadá pomačkaně a popraskaně a na dotek je drsná a křehká, podobně jako pergamenový papír. V horším případě se může suchá kůže zanítit a může vzniknout nepříjemný ekzém.

Suchá pokožka není neobvyklá, zvláště u starších lidí, protože produkuje méně vlhkosti. Faktory prostředí, jako je teplo, intenzivní UV záření a chlad, stejně jako stres, duševní nepohoda, podvýživa a nemoci, mohou také způsobit suchou pokožku. Proto je obzvláště důležitá dobrá a pravidelná péče o pleť, která dodává pokožce vlhkost a mastnotu. Suché pokožce ale můžete čelit i zdravou stravou.

Výživa pro suchou pokožku

Jezte každý den dostatek čerstvého ovoce a zeleniny. Jsou bohaté na vitaminy a minerály jako je zinek, který pokožka potřebuje pro svůj přísun. Některé z nich navíc působí jako antioxidanty, které zneškodňují agresivní volné radikály. Ty hrají roli při stárnutí pleti.

Pro zdravou pokožku jsou důležité:

Beta karoten (prekurzor vitaminu A)

Nedostatek se může projevit např. suchou pokožkou. Veškerá zelená a žlutočervená zelenina a ovoce je bohatá na betakaroten. Patří sem například mrkev, brokolice, špenát, paprika a meruňky.

Vitamin B2 (Riboflavin)

Hraje důležitou roli v energetickém metabolismu a zdraví pokožky. Hodně riboflavinu obsahuje například maso, ryby, vejce, mléko a celozrnné výrobky.

Kyselina pantotenová (vitamin B)

Zásobuje buňky živinami a vodou a působí proti vráskám. Dobrými dodavateli jsou houby, obiloviny, květák, brokolice, mléčné výrobky, maso, ryby, luštěniny, vejce.

Biotin

Považuje se za pravý „vitamin krásy“. Je obsažen např. ve vařených vejcích (žloutek), vnitřnostech (játra, ledviny), ovesných vločkách, sójových bobech, houbách (např. žampiony), ořechách (např. vlašské ořechy), slunečnicová semena, mléko a mléčné výrobky.

Vitamin C

Posiluje pojivovou tkáň a reguluje obsah vlhkosti v pokožce. Vitamin C se nachází v mnoha druzích ovoce a zeleniny, například třešně acerola, rakytník, bobule (např. černý rybíz), citrusové plody, paprika, odrůdy zelí, špenát, brambory nebo petržel.

Vitamin E

Posiluje pojivovou tkáň a nabízí určitou ochranu proti vráskám. Dobrými zdroji vitaminu E jsou obiloviny, rostlinné oleje, vejce, ořechy a ryby.

Zinek

Na zinek jsou obzvláště bohaté ořechy, luštěniny, sýr, obiloviny a zelí.

Další tipy na výživu pro suchou pokožku

Jezte dostatek celozrnných produktů, které obsahují spoustu vitaminů a minerálů.

Jezte ryby

Mořské ryby jako sleď, losos, tuňák, makrela nebo sardinky obsahují zdravé omega-3 mastné kyseliny, které jsou také dobré pro pokožku. Jsou součástí buněčných stěn, které zajišťují stabilitu buněk a regulují rovnováhu vlhkosti. Tyto nenasycené mastné kyseliny se mimochodem nacházejí také v rostlinných olejích (např. lněný olej) a vlašských ořechách.

Dostatečně pijte

Doporučujeme asi 1,5 až 2 litry denně – v horkých letních dnech to může být i více. Vyberte si nízkokalorické nápoje, jako je voda (perlivá nebo neperlivá), neslazené čaje (např. bylinkové a ovocné čaje) nebo střiky z ovocných šťáv. Vyvážená rovnováha tekutin se odráží i na pleti – vypadá plnější, pevnější a zářivější.

Alkohol pouze s mírou

Je lepší konzumovat alkohol pouze s mírou, protože může vysušovat pokožku. V každém případě příliš mnoho alkoholu zdraví neprospívá.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7875671/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat