Prostreno.cz

Kupované avokádové oleje nebývají příliš kvalitní

Že vyšší cena zaručí kvalitu? To u avokádového oleje rozhodně neplatí. Co všechno v něm plave a kolik nabízených produktů splňuje základní standardy jakosti?

Často propagovaný avokádový olej má příjemnou lehce oříškovou chuť, proto si báječně notuje se saláty i těstovinami. Zahrnout se ale dá i do přípravy omáček, zálivek, dresinků, marinád a grilovaného masa. Protože má poměrně vysoký kouřový bod, vhodný je na smažení i restování. Využívá se také zevně, a to na pleť i vlasy. Už po něm v obchodě pokukujete delší dobu?

Exotická přísada i lék na bolest

Protože je avokádo velmi zdravé, nedá se pochybovat ani o zdravotních výhodách oleje z něj získaného. Běžně se uvádí, že reguluje škodlivý cholesterol, omezuje riziko srdečních chorob a podporuje ostrý zrak, přičemž tlumí bolesti a s nimi i příznaky revmatoidní artritidy. Zároveň urychluje hojení ran, neutralizuje účinky volných radikálů a mírní oxidační stres, který je příčinou celé řady chronických chorob (1). Jediný problém je tady asi ten, že s kvalitou tohoto oleje, který se na nás z pultů obchodů „směje“, to není žádná sláva.

Lahev pod drobnohledem

Naznačuje to alespoň jistá studie zveřejněná v magazínu Food Control (2), jejíž autoři si na složení tohoto mazlavého sortimentu pěkně posvítili. Ke svému překvapení zjistili, že celých 69 procent nabízených produktů obsahuje nejen spoustu nečistot, ale vykazuje i vyšší míru oxidace, což značí pokročilou žluklost. Ze sledovaných 29 vzorků pouze tři splňovaly základní standardy kvality a čistoty, uvedli odborníci v závěrech svého výzkumu. Ti velké „mouchy“ nalezli nejen u drahých olejů, ale i u těch levnějších značek. Ani vysoká cena tedy očekávanou jakost nezaručuje a to je přinejmenším zarážející. Pokud se ptáte se, jaké nečistoty v této avokádové ingredienci nejčastěji plavou, poznatky zmíněné studie poukazují zejména na stopy řepkového a slunečnicového oleje – obojí tam nemá co dělat. Bohužel nejde o první produkt, který není tím, čím by měl být. V minulosti Evropská unie kritizovala i výrobce medu (3) a oleje olivového (4).

Zdroje: (1) www.healthline.com/nutrition/9-avocado-oil-benefits#TOC_TITLE_HDR_10, (2) www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0956713523002372?via%3Dihub, (3) www.thetimes.co.uk/article/test-to-stamp-out-honey-laundering-fqd7tztkq, (4) www.nypost.com/2022/06/13/a-terrifying-olive-oil-shortage-could-be-in-the-future/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat