Prostreno.cz

Sója a její přednosti

Sója se v poslední době dostává do povědomí a nabývá na popularitě. Je to výživný a lahodný zdroj bílkovin pro vegetariány i masožravce. Díky vysokému množství bílkovin lze sóju považovat dokonce za náhražku masa. Jaká jsou pozitiva její konzumace a co dobrého se z ní dá uvařit?

Benefity konzumace sóji

Sójové produkty, jako je tofu, tempeh a edamame, poskytují vynikající zdroj rostlinných bílkovin, které jsou nezbytné pro růst a regeneraci svalů. Každý z těchto sójových produktů má také nízký obsah kalorií a tuku, takže je vynikající volbou pro ty, kteří se snaží hlídat si váhu. Kromě toho jsou sójové produkty skvělým zdrojem vlákniny a komplexních sacharidů. (1)

Sója má také vysoký obsah základních vitaminů a minerálů, včetně vápníku, železa a vitaminu B12. Díky tomu je vynikajícím zdrojem výživy pro vegetariány a vegany, kteří mohou mít nedostatek těchto životně důležitých živin z jiných zdrojů. Navzdory zdravotním přínosům sóji je důležité si uvědomit její nevýhody. Někteří lidé mohou být na sóju alergičtí, takže je důležité si to uvědomit ještě před konzumací. V konečném důsledku je sója všestrannou a výživnou potravinou, kterou si lze vychutnat v různých pokrmech. (2)

Nápady na recepty

Chutným jídlem ze sóji je například tofu scramble. Toto klasické snídaňové jídlo se snadno připravuje a je plné bílkovin. Začněte lisováním a scezením bloku extra tuhého tofu. Poté ho nakrájejte na malé kousky a orestujte na pánvi s trochou oleje. Přidejte svou oblíbenou zeleninu, jako je paprika, cibule a houby. Dochuťte trochou mořské soli, pepře, česnekového prášku a kurkumy. Podávejte s toastem nebo přílohou opečených brambor. (3)

Pokud máte rádi burgery, ale hledáte jejich rostlinou alternativu, vyzkoušejte veggie and soy burger. Tento veganský a bezlepkový burger je ideální k obědu nebo večeři. Začněte rozmačkáním jednoho šálku vařených černých fazolí, jednoho šálku vařené quinoy a jednoho šálku vařených sójových drobků. Přidejte půl šálku nakrájené papriky, půl šálku nakrájené cibule a čtvrtinu šálku nakrájených hub. Poté vmíchejte jednu čtvrtinu šálku ovesné mouky, jednu lžíci mletého lněného semínka a jednu lžičku uzené papriky. Vytvarujte placičky a pečte na pánvi dozlatova. Podávejte s oblíbenými hranolky. (4)

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5793271/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5793271/, (3) www.foodandwine.com/beans-legumes/soy/tofu-recipes, (4) www.foodandwine.com/beans-legumes/soy/tofu-recipes





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat