Prostreno.cz

Pro podporu trávení užívejte kolagen

Ve světě krásy se skloňuje ve všech pádech. Kolagen je základním prvkem pojivových a podpůrných tkání a řadí se mezi bílkoviny nerozpustné ve vodě. Je o něm známo, že kůži dodává pružnost a zdravý vzhled. Nově se však hovoří i o jeho pozitivním vlivu na trávení!

V oblasti výzkumu kolagenu byl v posledních několika letech učiněn vzrušující pokrok. Věděli jste, že je možní ho využívat i mimo kosmetické salony a kožní ambulance? Jistá dvoufázová klinická studie odhalila jeho příznivý účinek na trávicí trakt!

K čemu kolagen vlastně slouží?

Pouze 30 % spotřebitelek z celkově 40 oslovených žen vědělo, že se kolagen dá každodenně užívat i pro jiné účely, než jsou ty kosmetické. Akademici přitom studii postavili na dvoutýdenním základním testování, měření zdravotního stavu trávení, zdraví stolice a faktorech životního stylu.

Zjištění, které překvapuje

Po zapsání výchozích dat začaly všechny dobrovolnice užívat kolagen, a to každý den. Jednalo se o 20 gramů hovězích kolagenových peptidů rozdělených do dvou porcí. Výsledky? Po osmi týdnech suplementace kolagenem zaznamenalo 93 % účastnic studie pozoruhodné zlepšení trávení, včetně snížení nadýmání, a naopak zvýšení břišního pohodlí (1). Navíc do hry vstoupila i stolice. 94 % účastnic totiž zaznamenalo zvýšení frekvence vyprazdňování.

Vědci na základě toho poznamenali, že potenciálním vysvětlením této změny frekvence pohybu střev může být posun ve složení střevního mikrobiomu. Proto tělo kolagen nutně potřebuje, ostatně i z jiných důvodů.

Když je kolagenu málo

Některé kolagenové přípravky obsahují i další bioaktivní látky zaměřené na střeva, jako je aminokyselina L-glutamin, která podporuje trávení a je hlavním zdrojem paliva pro buňky ve střevě. Pokud tělu kolagen schází, objevuje se nejen nadýmání. Běžné jsou vrásky, strie, nehezké pigmentové skvrny, křehké nehty či lámavé, řídnoucí vlasy.

Produkce kolagenu a elastinu v kůži se rok co rok zpomaluje. Již mezi dvaceti a třiceti lety věku pokožka ztrácí přibližně 1 % kolagenu ročně. Úbytek kolagenu ovšem může být i rychlejší. Na vině je špatná životospráva, nezdravý životní styl či kouření.

Zdroje: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35639457/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat