Prostreno.cz

Jakékoli množství alkoholu zvyšuje riziko více než 60 nemocí

Považujete se za příležitostného konzumenta alkoholu, proto si namlouváte, že to na vaše zdraví nemůže mít žádný vliv? Ale ono prý má, a dokonce větší, než se předpokládalo. Vážně vůbec nezáleží na tom, kolik a kdy toho vypijete?

Dát si sem tam jedno točené nebo dvojku vína k večeři? Vypadá to jako něco, co by nemělo vadit. Alespoň soudě podle názoru některých odborníků, kteří příležitostnou konzumaci alkoholu nepovažují za žádný zdravotní zločin. Jenže ouha, objevily se nové skutečnosti, které všechno mění.

I v malé sklence číhají velké hrozby

Podle zcela čerstvého výzkumu publikovaného v magazínu Nature Medicine (1) by jakékoli množství alkoholu a v jakékoli frekvenci mohlo zvýšit pravděpodobnost rozvoje více než 60 nemocí, a to včetně rakoviny jícnu, diabetu a selhání jater. Už to tedy opravdu nevypadá tak, že by občasný drink neměl žádné následky, jak se ještě před nedávnem říkalo. „Konzumace alkoholu nepříznivě souvisí s mnohem širším spektrem chorob, než se předpokládalo. I příležitostní pijáci jsou vystaveni velkému riziku,“ varuje hlavní autorka studie, kterou je vědecká výzkumnice Pek Kei Im, jež působí na britské Oxfordské univerzitě (2).

Důkazy hovoří za vše

Zmíněného výzkumu se zúčastnilo přes půl milionu jedinců, z nichž 41 procent byli muži. Někteří respondenti dle vlastních slov pili alkohol každý den, jiní jednou týdně nebo opravdu jen jednou za čas. Zdravotní rizika se však kvůli metle lidstva týkala naprosto všech. Požívání těchto nápojů je tedy jedním z nejrizikovějších faktorů špatného zdraví, upozorňují autoři této studie, kteří tím boří veškeré dosavadní mýty. Hlavně takové, že umírněná konzumace piva i vína je naprosto v pořádku, neboť za jistých okolností může dokonce přispět i k dlouhověkosti. Nejlepší prevencí a ochranou je tedy naprostá abstinence, uzavírají odborníci. Naordinujete si suché léto?

Zdroje: (1) www.nature.com/articles/s41591-023-02383-8, (2)www.nypost.com/2023/06/08/any-amount-of-alcohol-could-increase-risk-of-over-60-diseases-study/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Mac and cheese recept

(1 hlasů)

Langoše

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat