Prostreno.cz

Opalování s olivovým olejem není bezpečné

Možnost, jak se rychleji a lépe opálit? Tu prý nabízí olivový olej. Z pohledu odborníků je to však nebezpečný risk, který může skončit rakovinou kůže.

Když má člověk to štěstí, že se podívá k moři, z dovolené si pak odváží nejen krásné zážitky, ale i bronzové opálení. Kéž by se něčeho podobného dalo docílit i tady, v našich tuzemských končinách! Ale počkat – prý to možné je. Světem koluje informace, že stačí trocha olivového oleje a pár hodin na slunci. Je to vážně pravda? Anebo jde jen o mýtus?

Poklad, který vážně není na všechno

Olivovník je natolik spjatý s historií a kulturou Středomoří, že se stal jeho hlavním symbolem. Co se týká samotného olivového oleje, ten byl ceněným artiklem tak nějak vždycky. V minulosti se využíval k přípravě pokrmů, léčení, masážím, rychlejšímu růstu vlasů, jako náplň do chrámových lamp i ke konzervaci všeho možného. Jestli se s ním lidé i opalovali? Možné to asi je, ovšem dobrý nápad to rozhodně není.

O bezpečnost jde především

Opálení sice bývá atraktivní, ovšem nutno podotknout, že ať už je jakékoli, vždy je to jasný důkaz poškození kůže. „Když UV paprsky dopadnou na povrch pokožky, vytvářejí volné radikály, které v průběhu času ovlivňují buňky DNA, přičemž mohou způsobit jejich mutaci a změnu na buňky rakovinné,“ vysvětluje americká dermatoložka a specialistka plastické chirurgie Alexis L. Parcells. Co s tím vším má společného ten zmíněný olivový olej? Běžně se objevuje tvrzení, že obsahuje polynenasycené mastné kyseliny, které během opalování volné radikály neutralizují. Jmenovaná dermatoložka však upozorňuje na to, že neexistuje žádný vědecký důkaz, jenž by pravdivost tohoto mínění podepřel.

Hnědý nádech? Za jakou cenu!

Ono je to tak, že když se touto kuchyňskou ingrediencí namažete, za poměrně krátkou dobu ten bronz opravdu „nachytáte“, protože ona UV paprsky hodně přitahuje. Bez ochranného faktoru si tím ale můžete mnohonásobně zvýšit riziko spálenin, rakoviny, pigmentových skvrn i rychlejšího stárnutí pleti, varuje dermatoložka Alexis L. Parcells. Napadá vás, že lidově zvaný oliváč prostě a jednoduše smícháte s opalovacím krémem? Ani tohle se nedoporučuje, protože olej na pokožce vytvoří bariéru, která ochranným složkám obsaženým v krému nedovolí proniknout do pokožky.

Zdroje: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8682817/






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat