Prostreno.cz

Prevence diabetu se skrývá i v bylinkách

Kdo se bojí diabetu, ten by měl svou domácí lékárničku naplnit ženšenem, šalvějí a oreganem. Je to krok správným preventivním směrem!

Diabetes mellitus neboli cukrovka je souhrnný název pro skupinu nemocí, která se projevuje zvýšenou hladinou cukru v krvi. Jedná se o chronická onemocnění, která při dlouhodobém trvání a nedostatečné léčbě vedou k postižení dalších orgánů a následným zdravotním komplikacím. Ze statistik vyplývá, že v současné době má cukrovku každý dvanáctý Čech (1). Nechcete být další na řadě? Otázka prevence je tedy zásadní. Vlastně už včera mohlo být pozdě!

Kroky ke zdraví i pohodě

K základním preventivním pokynům patří omezení živočišných tuků a samozřejmě také sladkostí. Rovněž se doporučuje nekouřit, dodržovat pitný režim, pravidelně cvičit, snížit případnou nadváhu a absolvovat kontroly u lékaře, při kterých se v rámci celkového vyšetření měří i cukr v krvi. Je tohle všechno, co se dá v zájmu své ochrany udělat? Vlastně je tu ještě jedna věc, která může přidat ruku k dílu, a to konzumace těchto bylinek. Dáte si říct?

Zázrak zvaný ženšen

Ženšen je jako prostředek posilující imunitu a bojující s nemocemi známý již celá staletí. Nedávno však vědci zjistili, že se může pochlubit i určitými antidiabetickými vlastnostmi. Jeho užívání prý vede k pomalejšímu vstřebávání sacharidů, přičemž buňky v těle přijímají a využívají více glukózy. Kromě toho se také zvyšuje produkce inzulinu ve slinivce břišní. To vše přispívá ke zlepšení zdraví celého těla, které je pak k cukrovce méně náchylné (2). Co dalšího je na preventivním bylinkovém seznamu?

Šalvěj není radno podceňovat

Hodně zajímavé léčivé divy svede i nenápadná šalvěj – i ona totiž podporuje aktivitu inzulinu, což pomáhá normalizovat hladinu cukru v krvi u prediabetiků a řídit jej u diabetiků 2. typu. Navíc stimuluje funkci jater, čímž zlepšuje imunitu. Ačkoli je tato rostlinka oblíbená jako ochucovadlo masových pokrmů, ukázalo se, že nejsilnější léčebný potenciál má čaj z ní připravený (3). Nebo byste raději oregano? I to si jako ochranný přírodní prostředek odborníci hodně chválí (4). A spolu s ním i koření, konkrétně pak skořici (5) a hřebíček (6).

Zdroje: (1) www.czso.cz/csu/stoletistatistiky/v-ceskych-regionech-zabila-cukrovka-rekordni-pocet-lidi, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2781779/, (3) www.sagetea.org/Diabetes/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15138008, (5) www.mayoclinic.org/diseases-conditions/diabetes/expert-answers/diabetes/faq-20058472, (6) www.fasebj.org/cgi/content/meeting_abstract/20/5/A990-b






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat