Prostreno.cz

Rostlinná mléka se tomu kravskému nutričně nevyrovnají

Sójové, mandlové, rýžové, makové nebo třeba konopné. Ano, i takové může být mléko. Může se však nutričně vyrovnat tomu kravskému a plně ho v tomto směru nahradit? To je teprve otázka!

Že bychom měli pít mléko, protože je zdravé, to slýcháme už od dětství. Babičky, dědečkové, rodiče, učitelky i učitelé ve školce a škole – ti všichni se nás k jeho konzumaci snažili přesvědčit tím, že po něm budeme rychle růst a mít zdravé zoubky i kosti. Zatímco v dobách dávno minulých byl k mání jen jeden druh, dnes je mléčný sortiment o něco pestřejší.

Krávy už nejsou v kurzu

Spotřeba kravského mléka už rozhodně není taková, jaká bývala (1). Proč? Kvůli jeho poměrně běžné nesnášenlivosti, etickým obavám ze zneužívání zvířat, trendové ekologické udržitelnosti i ochraně životního prostředí lidé přecházejí na propagované „zdravější“ alternativy, které se vyrábějí ze sóji, ovsa, mandlí a mnoha dalších zdrojů. Řešení se to zdá být přímo výtečné, ale je tu malý háček – odborníci stále častěji upozorňují na to, že rostlinné produkty nejsou vždy nutričně rovnocenné tomu, co pochází z mléčné farmy.

Opravdu víte, co pijete?

Potvrzuje i studie uvedená na výročním zasedání profesionálních výzkumníků a praktiků v oblasti výživy, kterou každoročně pořádá americká společnost American Society for Nutrition, o čemž informuje zpravodajský portál CNN (2). Experti působící na Minnesotské univerzitě důkladně přezkoumali složení celkem 233 rostlinných mléčných výrobků různých značek, načež zjistili, že srovnatelné množství bílkovin, vápníku a vitaminu D má s kravským mlékem pouze 28 produktů. „Řada spotřebitelů věří tomu, že rostlinná mléka jsou dokonalou nutriční náhražkou toho kravského, ale není tomu tak,“ varuje americká registrovaná dietoložka a hlavní autorka studie Abigail Johnson s tím, že pokud je lidé konzumují kvůli specifickým živinám, vždy by si měli přečíst štítek informující o jejich složení (3).

Zdroje: (1) www.nypost.com/2019/07/18/plant-based-milk-may-be-the-double-the-price-but-people-are-drinking-it-up/, (2) www.edition.cnn.com/2023/07/25/health/plant-milk-nutrition-labels-wellness/index.html, (3) www.nypost.com/2023/07/25/how-200-plant-based-milks-compare-to-cows-milk/






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat