Prostreno.cz

Sbírat éčka v potravinách není dobrou hrou

Moderní potravinářský průmysl se spoléhá na různé konzervační a přídané látky, které prodlužují trvanlivost, zvýrazňují chuť a udržují bezpečnost potravin. Mezi spotřebiteli však rostou obavy z možných zdravotních důsledků konzumace potravin s těmito syntetickými látkami.

V důsledku toho si mnoho lidí klade otázku, zda je pro zachování zdravější stravy nutné vyhýbat se potravinám s konzervanty a přídatnými látkami. V tomto článku se budeme zabývat úlohou konzervačních a přídatných látek v potravinách, možnými riziky spojenými s jejich konzumací a významem vyváženosti a střídmosti při výběru stravy. (1)

Porozumění konzervačním a přídatným látkám

Konzervační a přídatné látky jsou látky přidávané do potravin během jejich zpracování, aby se zabránilo jejich kažení, zachovala se jejich struktura, zlepšil se jejich vzhled a zvýraznila se jejich chuť. Mohou být přírodní nebo syntetické a jejich používání je regulováno úřady pro bezpečnost potravin, aby se zajistila jejich bezpečnost při konzumaci ve stanovených mezích. (2)

Mezi běžné typy konzervačních látek patří antioxidanty (např. vitamin C, vitamin E), antimikrobiální látky (např. sůl, ocet) a chemické konzervační látky (např. benzoan sodný, siřičitany). Mezi přídatné látky se naopak řadí látky zvýrazňující chuť a vůni (např. glutaman sodný –⁠ MSG), sladidla (např. aspartam, sukralóza) a stabilizátory (např. karagenan). (3)

Obavy spojené s konzervačními a přídatnými látkami

Přestože konzervační látky a přídatné látky hrají zásadní roli při zajišťování bezpečnosti a kvality potravin, někteří lidé vyjadřují obavy z jejich možného vlivu na zdraví. (4)

Jednou z hlavních obav jsou alergické reakce. Někteří lidé mohou být citliví nebo alergičtí na určité konzervační látky nebo přidané látky, což může vést k nežádoucím reakcím nebo nevolnostem. Další obou jsou zdravotní rizika. Některé syntetické přídatné látky, jako jsou umělá sladidla a některá potravinářská barviva, byly v některých studiích spojeny se zdravotními problémy, ačkoli k prokázání definitivních souvislostí je zapotřebí dalšího výzkumu. (5)

Vyváženost výběru potravin a střídmost

I když je nezbytné dbát na kvalitu výběru potravin, je také důležité si uvědomit, že vyhýbat se všem konzervačním látkám a přídatným látkám nemusí být pro každého reálné nebo nezbytné. Umírněnost a vyváženost jsou klíčové zásady, které je třeba při výběru stravy zohlednit. (6)

Přednostně se zaměřte na stravu bohatou na přírodní, nezpracované potraviny, jako je ovoce, zelenina, celozrnné výrobky, kvalitní bílkoviny a ořechy. Tyto potraviny přirozeně neobsahují syntetické přísady a konzervační látky. (7)

Při nákupu balených potravin také pečlivě čtěte etikety. Vybírejte si výrobky s kratším seznamem rozpoznatelných složek a vyhýbejte se těm, které obsahují nadměrné množství umělých přísad. (8)

Minimalizujte množství vysoce zpracovaných potravin snížením spotřeby vysoce zpracovaných a polotovarů, které jsou často zatíženy umělými přísadami a konzervačními látkami. (9)

Zdroje: (1,4,9) Názor autora, (2,3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6560432/, (5) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9249520/, (6-8) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6560432/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vejce benedikt

(2 hlasů)

Tousty k snídani

(41 hlasů)

Ovesná kaše přes noc

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat