Prostreno.cz

Kombucha je pro diabetiky to pravé ořechové

Navzdory tomu, že je kombucha sladká jako cumel, se doporučuje i těm, kteří si hladinu cukru v krvi musejí hlídat, tedy diabetikům. V jakém množství tento nápoj konzumovat? A za jak dlouho se jeho účinky projeví?

Kombucha, což je slazený fermentovaný nápoj z černého nebo zeleného čaje vyrobený ze symbiotické kultury bakterií a kvasinek, se již dlouho propaguje jako zázračný zdravotní elixír. Prý prospívá trávení, odvrací rakovinu, poskytuje cenné antioxidanty, snižuje toxicitu jater, posiluje imunitu a likviduje škodlivé mikroorganismy v těle (1). Působnost této potraviny ovšem sahá ještě dál. Kam až?

Diabetici, zbystřete! A nejen vy

Američtí vědci nedávno zjistili, že lidé, kteří kombuchu konzumují pravidelně, mají výrazně nižší hladinu cukru v krvi, což by mohlo zajímat především diabetiky. Poznatky jejich výzkumu publikoval magazín Frontiers in Nutrition (2). Uvádí se v nich i to, že k tomuto jevu dochází po čtyřech týdnech každodenního užívání, a to při dávkování 230 mililitrů. „Pokud je nám známo, toto je první klinická studie zkoumající účinky kombuchy u lidí s cukrovkou. Ačkoli je nutné provést ještě další doplňující výzkumy, naše dosavadní zjištění jsou velice slibná,“ vysvětluje lékař, hlavní autor studie a vědecký výzkumník Dan Merenstein (3). A hrdost je tu oprávněná!

Naděje, na kterou se dlouho čekalo?

„Cukrovka sama o sobě patří na seznam nejčastějších příčin předčasného úmrtí a je také hlavním rizikovým faktorem srdečních chorob, mrtvice a selhání ledvin,“ vyjmenovává výše jmenovaný odborník s tím, že jakákoli pomoc, prevence či léčebný prostředek může tyto neblahé statistiky změnit, a to pochopitelně k lepšímu. Situace je totiž vážná nejen ve světě, ale i u nás.

I Česko je v ohrožení

Diabetem v současné době trpí každý dvanáctý Čech, přičemž každoročně onemocní dalších 60 tisíc lidí. Průměrné roční náklady na léčbu jednoho pacienta s diabetem se blíží k 26 tisícům. Za celou Českou republiku se jedná o přibližně 20 miliard, což představuje 10 procent ročních zdravotních výdajů (4). Faktory podílející se na vzniku tohoto onemocnění jsou početné. Zahrnují pak sedavý způsob života, nadváhu i obezitu, vysoký příjem cukru ve stravě, nadměrný cholesterol v krvi i arteriální hypertenzi.

Zdroje: (1) www.healthline.com/nutrition/8-benefits-of-kombucha-tea#TOC_TITLE_HDR_6, (2) www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnut.2023.1190248/full, (3) www.nypost.com/2023/08/01/kombucha-may-help-control-blood-sugar-in-type-2-diabetics-study/, (4) www.czso.cz/csu/stoletistatistiky/v-ceskych-regionech-zabila-cukrovka-rekordni-pocet-lidi






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Kuřecí maso s rýží

(1 hlasů)

Boloňské špagety

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat