Prostreno.cz

Bylinky podporující zdraví mužů

Muži mohou výrazně zlepšit svou celkovou pohodu přidáním několika bylinek do své běžné stravy. Tyhle podpoří prostatu, libido, vitalitu i kognitivní funkce.

V dnešním náročném a chaotickém světě zaměřeném na výkon se stává, že muži podléhají depresím a bojují se sníženou plodností. Kteří pomocníci z rostlinné říše tomu mohou zabránit?

Vitánie snodárná

Tato úžasná bylina významně pomáhá zvyšovat energetickou hladinu a vitalitu. Studie ukázaly (1), že dokonce snižuje hladiny stresového hormonu kortizolu, a to o 28 %, což pomáhá redukovat úzkost a zlepšovat spánek. Vitánie zároveň stabilizuje hladinu glukózy, takže se často používá jako léčba diabetu a hypertenze.

Extrakt z borovicové kůry

Extrakt z borovicové kůry se používá jako přírodní forma medicíny po celá léta. Je známo, že nabízí spoustu nutriční podpory pro zdraví prostaty (2). Konkrétně podporuje zdravé buňky a pomáhá snižovat životnost těch škodlivých. Borovicová kůra také zlepšuje plodnost.

Kurkuma

Kurkuma, oblíbené koření, které si díky charakteristické vůni a chuti nelze s ničím jiným splést, je plná antioxidantů, zklidňuje bolestivost svalů a tkání, zmírňuje potíže s močením a problémy s prostatou (3). Pro muže jako stvořená!

Sereona plazivá

Saw Palmetto neboli sereona plazivá normalizuje hladiny testosteronu, což zase reguluje hmotnost a zlepšuje náladu. Vědci dokázali, že tato bylinka zároveň chrání před vypadáváním vlasů, právě kvůli přeměně testosteronu, také zabraňuje vzniku rakoviny prostaty (4).

Kopřiva

Nenápadná, ale mocná kopřiva má protizánětlivé, protinádorové a antivirové účinky (5) a zmírňuje příznaky benigní hyperplazie prostaty. Celkově zlepšuje reprodukční zdraví mužů.

Rozmarýn

Rozmarýn chrání před makulární degenerací související s věkem a podle íránské studie vykazuje antidepresivní a anxiolytické vlastnosti (6). Sloučeniny v rozmarýnu také zlepšují kognitivní funkci a paměť. Výhodou této bylinky je její snadné pěstování doma i venku.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3573577/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6170226/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7696488/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4870347/, (5) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3589769/, (6) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36343423/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s banánem

(13 hlasů)

Omeleta plněná špenátem

(35 hlasů)

Dušené houby na toastu

(25 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat