Prostreno.cz

Dejte si mrkací přestávku! Prospějete svému zraku

Oči patří v dnešní době k velmi namáhaným orgánům a ne všechno, co přes den děláme, jim prospívá. Proto je třeba zrak pečlivě chránit. Jak?

Máme pro vás několik tipů.

S obrazovkami opatrně

Možná vám maminka v dětství říkala, že nemáte sedět tak blízko u televize, abyste si nekazili oči. Zase tak daleko od pravdy nebyla, i když televize jsou dnes tím nejmenším problémem. Obrazovky nás obklopují na každém kroku – počínaje počítači přes mobilní telefony, tablety, čtečky, MP3 přehrávače až po obrazovky v dopravních prostředcích. Zkrátka se jim jen těžko vyhneme. Pokud to s používáním obrazovek přeženeme, může se stát, že nás začnou bolet oči, budeme vidět rozmazaně, dvojitě nebo zamlženě, budeme mít suché a zarudlé oči, bude se nám těžko zaostřovat. V některých případech může dojít až k pocitu na omdlení, točení hlavy, bolestem hlavy nebo krční páteře.

Abyste se výše popsaným potížím vyhnuli, snažte se elektroniku s obrazovkami používat co nejméně, dělejte při užívání krátké přestávky a držte si obrazovky od těla. A to doslova. Snažte se oddálit obrazovku od očí, jak jen to půjde.

Mrkací přestávky

Ještě jednou se vrátíme k počítačovým obrazovkám, protože většina z nás s nimi každý den pracuje. Normálně mrkneme asi 15 až 20krát za minutu, ovšem při práci s počítačem se frekvence mrkání rapidně sníží. A to vede k vysoušení oka a následně k podráždění.

Každých 20 minut bychom si měli dát 20vteřinovou pauzu, zadívat se na nějaký vzdálený bod a chvíli nechat oči odpočívat (a mrkat). Pokud to nepomůže, sáhnout můžete po tzv. umělých slzách z lékárny.

Sluneční brýle

Ultrafialové záření našemu zraku vůbec nesvědčí a podporuje vznik celé řady nepříjemných a nebezpečných nemocí. Proto je dobré investovat do kvalitních slunečních brýlí. A především je pravidelně nosit! Nejen jedeme-li na dovolenou k moři, ale i když svítí slunce u nás nebo když je polojasno.

Mořské dobroty

Zdraví našich očí samozřejmě ovlivňuje i výživa. A protože jednou z nejdůležitějších látek pro dobrý zrak jsou omega-3 mastné kyseliny, zařaďte do svého jídelníčku jejich zdroj – rybí olej. Skvěle se hodí ryby jako losos, tuňák, makrela, sardinky nebo mečoun.

Pokud vám ryby zrovna nejedou (ale šanci byste jim rozhodně měli dát), můžete si koupit doplňky stravy s rybím olejem.

A zelenina

Jako děti jsme jedly pro zdravé oči mrkev. A vůbec to nebylo jen tak od věci – vitamin A, který tahle zelenina obsahuje, je pro zrak opravdu důležitý. Další klíčovou živinou je lutein a s ním zeaxanthin, karotenoidy, jež se vyskytují nejen v již zmíněné mrkvi, ale také v rajčatech či červených paprikách, špenátu, brokolici, cuketě, kapustě apod.

Zelený čaj

Zdá se, že zelený čaj je z hlediska zdraví jednou z nejuniverzálnějších pochutin. Tak proč toho nevyužít? Obsahuje totiž velmi silné antioxidanty (jako vitaminy C a E, lutein a zeaxanthin), které chrání i naše oči. Co takhle vyměnit svůj odpolední šálek kávy právě za zelený čaj? Kromě již zmíněných živin dodáte tělu potřebné tekutiny.

Make-up

Kartáček řasenky na sebe nachytá během používání spoustu bakterií a vesele je roznáší dál. Proto maskaru po 3 měsících používání bez milosti vyhoďte. Pokud používáte tužku na oční linky, pravidelně ji ořezávejte. Mimochodem, snažte se, aby se vám při líčení dostalo do oka co nejméně kosmetických produktů – předejdete tak nejen podráždění, ale i případné infekci…

Prevence

Pokud pociťujete se zrakem sebemenší problémy, obraťte se na lékaře. Můžete tak v zárodku odhalit a vyřešit vážnější nemoc. I když třeba žádné potíže nepociťujete, pokud jste již překročili čtyřicítku, objednejte se na preventivní vyšetření zraku.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Croissanty s vanilkovým krémem

(38 hlasů)

Omeleta s banánem

(13 hlasů)

Vanilkové vafle

(40 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat