Prostreno.cz

Zkroťte bolesti hlavy levandulí nebo rozmarýnem

Bolesti hlavy jsou velmi nepříjemné a neměly by se ignorovat, protože mohou naznačovat závažné neurologické problémy. Pokud jsou mírnějšího charakteru a nárazové, dají se po dohodě s odborníkem zkrotit s pomocí éterických olejů. Které patří k těm nejlepším?

Pokud trpíte na bolesti hlavy, obraťte se na svého lékaře, který zhodnotí váš životní styl, aktuální zdravotní stav, užívané léky a podobně. V případě, že neshledá nic závažného, můžete se s ním poradit o používání domácích prostředků, ke kterým patří dostatek spánku či aplikace éterických olejů, které se hodí pro lokální aplikaci i inhalaci.

Levandule lékařská

Levandulový éterický olej je známý svými odlehčovacími a relaxačními vlastnostmi. Díky tomu je vynikající volbou pro bolesti hlavy způsobené mentálním tlakem (1). Chcete-li jej použít, smíchejte několik kapek v nosném oleji (zvolte třeba kokosový či olivový) a jemně jej vetřete do spánků, čela i krku. Nebo přidejte několik kapek do difuzéru a přímo vdechujte příjemnou vůni. Dočkáte se rychlé úlevy. Akorát pozor na alergickou reakci. Vždy předem proveďte test snášenlivosti na malém kousku kůže.

Rozmarýn lékařský

Esenciální olej z rozmarýnu je známý svými revitalizačními a stimulačními účinky. Navíc pomáhá při vážných bolestech hlavy a migrénách. Podle vědců má i významné antimikrobiální, protizánětlivé a antioxidační účinky (2). Stejně jako v předchozím případě esenci z rozmarýnu nařeďte nosným olejem a aplikujte na čelo a zadní část krku.

Máta peprná

Lokální léčba mátou peprnou se v kontrolovaných studiích ukázala jako významně účinnější než placebo. Peprmintový olej cílí na bolesti hlavy několika způsoby, přičemž účinnost je srovnatelná s působením kyseliny acetylsalicylové nebo paracetamolu (3). Platí však, že mátovému oleji by se měly vyhnout těhotné a kojící ženy, protože jeho bezpečnost během gravidity nebyla plně stanovena.

Heřmánek pravý

Éterický olej z heřmánku je vysoce ceněný pro své uklidňující vlastnosti, takže i on je perfektní volbou (4). Heřmánkový olej může navíc pomoci uklidnit úzkost a nespavost, což jsou běžné spouštěče bolesti hlavy. Smíchejte heřmánkový olej v nosném oleji a jemně jej vetřete do spánků, čela a krku. Nebo přidejte několik kapek do teplé lázně a vytvořte relaxační atmosféru.

Zdroje: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22517298/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7491497/, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27106030/, (4) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25238714/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat