Prostreno.cz

Potraviny a nápoje, které výrazně škodí játrům

Lidé se často zaměřují na potraviny, které podporují zdraví jater, ale zapomínají na ty, jež jim škodí. Tím, že se však vyhnete určitým jídlům, minimalizujete riziko poškození jater a podpoříte jejich optimální funkci.

Jídlo se spoustou vlákniny je pro játra nezbytností. Zkuste ovesné vločky. Výzkum ukazuje, že vám mohou pomoci zbavit se břišního tuku, zlepšit lipidový profil a funkci jater (1). Obecně platí, že by strava měla zahrnovat hodně barevného ovoce a zeleniny, celá zrna s vysokým obsahem vlákniny, jak již bylo uvedeno, zdravé tuky, zdroje libových bílkovin a mléčné výrobky bohaté na vápník nebo mléčné alternativy. A čemu se naopak vyhnout?

Držte se dál od mastných potravin

Hranolky a hamburgery jsou špatnou volbou. Pokud jíte příliš mnoho potravin s vysokým obsahem nasycených tuků, játrům zhoršujete „pracovní“ podmínky. Postupem času to může vést k zánětu, jež přispívá i ke zjizvení jater, které je známé jako cirhóza. Proto, až se příště ocitnete na drive-thru v jednom ze známých řetězců rychlého občerstvení, popřemýšlejte o objednání zdravější možnosti.

Alkohol

Nadměrná konzumace alkoholu je hlavní příčinou poškození jater. Dlouhodobé zneužívání této návykové látky se spojuje jak s onemocněním jater, tak i se zmíněnou cirhózou.

Nejezte jídlo s vysokým obsahem tuků

Ani potraviny s vysokým obsahem nezdravých tuků, jako jsou nasycené a trans-tuky, které se běžně vyskytují ve smažených potravinách, zpracovaném občerstvení a mastných kusech masa, nepatří k tomu nejlepšímu, co tělu můžete dát. Je lepší přejít na zdravější tuky, jako jsou ty, které se nacházejí v avokádu, oříšcích a olivovém oleji.

Přestaňte zběsile solit a vyhledávat hotovky

Zpracovaná jídla, konzervované polévky a tolik oblíbené hotovky (sterilovaná jídla ve vaničkách, skle i v sáčku) často mají vysoký obsah sodíku, takže je důležité pečlivě číst štítky potravin a omezit příjem soli, jež zadržuje tekutiny a přispívá ke zvyšování krevního tlaku (2).

Slazené nápoje

Cukr? I ten je zapovězený, neboť vede ke zvýšeným hladinám inzulinu (3), což může vyvolat hromadění tuku v játrech. Čistá voda, kupříkladu s citronovou šťávou nebo bylinkami, je stále tou nejzdravější volbou.

Zdroje: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23371785/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6770596/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9762218/






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat