Prostreno.cz

Vypěstujte si svůj vlastní voňavý šafrán

Šafrán je krásné a vzácné (pro někoho i nejcennější) koření, které přináší chuť mnoha pokrmům. Věděli jste, že si ho můžete vypěstovat? Přichází ten správný čas!

Kulinářská odbornost pravého šafránu je legendární. Se svojí svůdnou chutí a výraznou vůní pozvedává chuť pokrmů do nebeských výšin. Špetka těchto zlatých nití zkrátka přemění jednoduchou rýžovou misku na luxusní paellu nebo propůjčí krémovým dezertům bezkonkurenční bohatost. Kromě svého kulinářského kouzla se šafrán cení pro své zdravotní benefity.

Skvěle vypadá, a navíc léčí

Tato pokladnice antioxidantů a bioaktivních sloučenin nabízí řadu působivých výhod, včetně zlepšení nálady, snížení stresu a zvýšení kvality spánku (1). A co kdyby vám někdo řekl, že si šafrán zanedlouho utrhnete na své vlastní zahradě? No ano, jde to!

Šafrán je překvapivě přizpůsobivý na pěstování i údržbu, což z něj činí ideální volbu pro zahradníky všech úrovní. Jeho malé prostorové požadavky mu umožňují prosperovat jak na zahradě, tak i v kontejnerech, čímž napřesrok uděláte radost i opylovačům, pro které je šafrán atraktivní díky svým zářivým fialovým květům, jež přitahují včely, motýly a další hmyz.

Vhodná doba pro výsadbu

Šafrány kvetoucí na jaře se sázejí asi do poloviny měsíce října. Tyto podzimní šafrány jsou většinou mrazuvzdorné, ale některé potřebují přes zimu přikrýt listím. Samotná rostlina je odolná a vyžaduje minimální zálivku. Pěstování šafránu se navíc nespoléhá na škodlivé chemikálie nebo pesticidy, což přispívá ke zdravější a udržitelnější zahradě.

Kromě své vnitřní hodnoty jako kulinářského a léčivého pokladu šafrán zahradníkům nabízí i lákavý finanční aspekt. Jeden gram tohoto koření přijde až na 350 korun. Aby ne, květina se sází, sklízí a zpracovává výhradně ručně. Chcete-li zajistit její úspěšnou kultivaci, zvažte následující tipy.

Poloha? Klíčová!

Vyberte si slunnou až polostinnou polohu s dobře odvodněnou půdou. Propustnost stanoviště zabezpečte drenáží na dně výsadbové jamky, postačí trocha štěrku. Cibulky sázejte ve vzdálenosti cca 15 centimetrů a do hloubky asi 10 centimetrů. Během vegetačního období šafrán pravidelně zalévejte, ale vyhněte se přemokření. Během období rozkvětu buďte trpěliví a pečlivě sklízejte jemné karmínové nitě. V kuchyni šafrán používejte do polévek, mořských plodů, rýže, pečiva, másla či sýrů.

Zdroje: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33598475/, názor autora





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat