Prostreno.cz

Černá rýže rozhodně nepatří na černý list potravin

Co je černá rýže? Navzdory tomu, že je méně populární než hnědá nebo divoká rýže, černá rýže, také známá jako „zakázaná rýže“ nebo „císařská rýže“, je starověké obilí, které má ještě působivější účinky na zdraví než mnoho jiných odrůd rýže.

Proč se černé rýži říká zakázaná rýže? Tato přezdívka pochází z doby před tisíci lety ze starověké Číny, kdy skupina čínských šlechticů shromáždila všechna zrna černé rýže a odepřela je široké veřejnosti. Tím se černá rýže stala pochoutkou pouze pro bohaté a královské rodiny starověké Číny (1).

Nejenže je to typ rýže, který je nejbohatší na silné antioxidanty, ale také obsahuje vlákninu, má protizánětlivé schopnosti a pomáhá zastavit rozvoj cukrovky, rakoviny, srdečních onemocnění, a dokonce pomáhá s redukcí hmotnosti (1).

Černá rýže se v oblastech Asie konzumuje tisíce let. Dnes tento typ rýže získává na popularitě a najdete ho v mnoha obchodech se zdravou výživou (1).

Co je černá rýže? 

„Zakázaná rýže“ je jiný název pro černou rýži, což je střednězrnná, nelepkavá rýže. Má tmavě purpurovou a černou barvu s oříškovou, lehce nasládlou chutí (1). 

Často je považována za superpotravinu pro svůj vysoký nutriční obsah. Kromě toho, že má přirozeně vysoký obsah anthokyanů, což jsou antioxidační pigmenty, které dodávají rýži její jedinečné zbarvení. V tradiční čínské medicíně je dokonce považována za krevní tonikum (1).

Plná antioxidantů

Otrubová slupka černé rýže, která je vnější vrstvou rýžového zrna, obsahuje jednu z nejvyšších hladin antioxidantu, který se vyskytuje v jakékoli známé potravině. Černá rýže má sytě černou barvu, což je známkou jejích vysokých antioxidačních vlastností, podobně jako sytě zbarvené borůvky, maliny a brusinky. Černá rýže tak pomáhá předcházet nespočtu běžných, ale závažných onemocnění, jako jsou kardiovaskulární onemocnění, chrání před rakovinou, která může být způsobena volnými radikály, zlepšuje funkci mozku, snižuje zánět a další (2).

Kromě toho obsahuje také důležitý antioxidant vitamin E, který je kromě dalších důležitých funkcí užitečný pro udržení zdraví očí, kůže a imunitního systému (2).

Chrání zdraví srdce

Černá rýže snižuje tvorbu nebezpečného aterosklerotického plátu v tepnách. To je velmi důležité pro udržení čistých tepen a prevenci srdečních infarktů a mrtvice. Antokyany v černé rýži mohou pomoci udržet zdravou hladinu cholesterolu snížením celkového cholesterolu a také „špatného“ cholesterolu (2).

Pomáhá detoxikovat tělo

Konzumace černé rýže může pomoci detoxikovat tělo a očistit játra od škodlivého toxického odpadu díky vysokému obsahu antioxidantů. Fytonutrienty obsažené v černé rýži pomáhají tělu snižovat záněty a čistit tělo od škodlivých látek, které mohou přispívat k celé řadě onemocnění (3).

Zlepšuje trávicí a metabolické zdraví

Černá rýže obsahuje působivé množství vlákniny. Vláknina v černé rýži pomáhá předcházet zácpě, nadýmání a dalším nežádoucím trávicím příznakům. Vláknina se váže na odpadní látky a toxiny v trávicím traktu, pomáhá je vylučovat a přispívá k normální funkci střev. Černá rýže může také pomoci předcházet nebo zlepšovat průjmové stavy, protože vláknina zvyšuje objem stolice (3).

Vláknina obsažená v černé rýži může také významně pomoci, abyste se po jídle cítili sytí a zůstali spokojeni po delší dobu mezi jídly, což může pomoci při hubnutí. Strava s vysokým obsahem vlákniny z celozrnných odrůd rýže má pozitivní účinky na metabolické hodnoty, včetně inzulinové rezistence, které ovlivňují hmotnost (3).

Přirozeně bezlepkové zrno

Stejně jako ostatní odrůdy rýže je černá rýže přirozeně bezlepková. Mnoho lidí je dnes citlivých na lepek, ať už si to uvědomují nebo ne. Konzumace černé rýže namísto rafinovaných obilovin a výrobků z mouky, ale také všech potravin obsahujících pšenici, ječmen a žito může mnoha lidem pomoci odstranit trávicí potíže spojené s konzumací lepku (4).

Zpomaluje vstřebávání cukru v krvi

Pokud jde o riziko vzniku cukrovky, a dokonce i obezity, konzumace celozrnných potravin je mnohem prospěšnější a preventivnější než konzumace rafinovaných sacharidů. V porovnání s konzumací zpracovaných sacharidů, které jsou zbaveny vlákniny, antioxidantů a dalších živin, které pomáhají zpomalit vstřebávání cukru v krevním řečišti, je černá rýže mnohem zdravější variantou. Nahrazení celozrnných obilovin, včetně hnědé nebo černé rýže, místo bílé rýže, bílého chleba, těstovin a slazených cereálií může snížit riziko cukrovky 2. typu a dalších komplikací, kromě toho, že udržíte svou váhu pod kontrolou a energetickou hladinu vyváženou (4).

Zdroj: (1) www.en.wikipedia.org/wiki/Black_rice, (2) www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/10408398.2023.2211169, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5934544/, (4) www.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ptr.7675





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat