Prostreno.cz

Oblíbené snídaně, které ve skutečnosti stresují tělo i mozek

Existuje důvod, proč se snídaně považuje za nejdůležitější jídlo dne. Představuje příležitost, jak se rychle přepnout mezi nočním a denním režimem. Taky tělo a mozek zásobuje energií – tedy v tom ideálním případě. U těchto záludných potravin je to totiž přesně obráceně!

Každý dobrý nutriční poradce hlásá, že vhodné zásobování těla a mozku živinami, a to převážně ráno, je klíčem k celodennímu kognitivnímu výkonu, bdělosti a stabilní hladině energie. Bohužel platí, že lidé často jako první jídlo dne volí potraviny, které jim sice chutnají, ale ve skutečnosti organismu ubližují. Na co byste si i vy měli dávat pozor?

Čistě ovocné smoothie

Jahody, borůvky, hrušky, jablka a další poklady rostlinné říše bývají velmi oblíbené. Problémem ovšem je, že čistě ovocné smoothie, třeba to s banánem a mangem, má vysoký glykemický index. Jakmile totiž k ovoci nepřidáte tuk nebo bílkoviny, které snižují jeho účinky na zvýšení hladiny cukru v krvi, vámi připravený koktejl způsobí energetický nárůst s následným rapidním poklesem jen o několik hodin později. Výsledkem je únava, úzkost a podrážděnost.

Kupované müsli

V obchodě to vypadá nesmírně dobře, hlavně když je slevová akce. Velký pytel müsli, jež celé rodině vydrží na několik dní? Paráda! Jenže právě tyhle kupované cereálie mohou obsahovat až třikrát více záludného cukru než ty domácí. Nadměrná konzumace cukru se pak podle vědců podílí na obezitě, metabolických poruchách, cukrovce, kardiovaskulárních onemocněních, rakovině, depresi a kognitivním poškození (1).

Ovocné jogurty

Všichni milují bobulovité ovoce, vždyť obsahuje spoustu vlákniny a polyfenolů, které vynikají antioxidačními vlastnostmi (2). Ovocný jogurt je však dalším tajným zdrojem cukru, jež se maskuje jako vyvážená snídaně. I proto je důležité pravidelně kontrolovat nutriční štítky a držet se doporučení odborníků. Začněte neslazeným jogurtem, přidejte nasekané ovoce dle výběru a celé to dolaďte skořicí a kapkou medu.

Koblihy

Koblihy, navzdory tomu, že jsou snadno dostupné, přenosné a poměrně levné, neposkytují vhodný základ pro stabilní hladinu energie a dobrou náladu během dne. Uvedené oblíbené pečivo má vysoký obsah rafinovaných uhlohydrátů a často se smaží na zánětlivém oleji. Je tudíž jasné, že tělo i mozek taktéž stresuje.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9966020/, (2) www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2214799321001028, názor autora






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat