Prostreno.cz

Pusťte do svého života včelí propolis

Asi se nenajde nikdo, kdy by neznal med a možná jste také fanouškem včelího pylu nebo mateří kašičky. Ale slyšeli jste o další složce pocházející z včel, o které je známo, že má neuvěřitelné účinky na zdraví? Řeč je o včelím propolisu.

Propolis je přírodní směs produkovaná včelami z několika věcí, včetně látek, které sbírají z rostlin a stromů. Tato skutečně léčebná látka nejen hlídá včelstva před vetřelci, ale může také pomoci odrazit a léčit nejrůznější nežádoucí zdravotní stavy.

V medicíně ji lidé skutečně používali již od starověku. To není překvapení, pokud víte, že výhodami včelího propolisu jsou antimikrobiální, antioxidační, protivředové a protinádorové vlastnosti.

Jaké jsou konkrétní účinky propolisu?

Pomáhá v boji proti rakovině

Jak se zdá, má propolis protinádorové a protirakovinné vlastnosti. Schopnost propolisu pomáhat předcházet rozvoji rakoviny je pravděpodobně výsledkem jeho schopnosti inhibovat syntézu DNA v nádorových buňkách a také jeho schopnosti vyvolat buněčnou smrt nádorové buňky.

Léčí příznaky kandidózy

Candida nebo kandidóza je infekce způsobená Candida albicans, houbou podobnou kvasinkám. Jedná se o nejběžnější typ kvasinkové infekce vyskytující se v ústech, střevním traktu a vagíně a může postihnout kůži a další sliznice.

Pokud imunitní systém funguje optimálně, je tento typ kvasinkové infekce jen zřídka závažný. Pokud však imunitní systém nefunguje správně, může kandidové infekce migrovat do jiných oblastí těla, včetně krve a membrán kolem srdce nebo mozku.

Pomáhá zastavit opary

Infekce virem Herpes simplex jsou extrémně časté. Vir je hlavní příčinou herpetických infekcí v ústech a rtech, které jsou běžně známé jako opary a puchýře s horečkou. Herpes virus může žít spící uvnitř imunitního systému člověka po celý život a pravidelně způsobovat puchýře, které prasknou a před zahojením se změní v otevřené opary nebo vředy. Dobrou zprávou je, že propolis může zastavit reprodukci viru.

Může předcházet a léčit běžné nachlazení a bolest v krku

Výtažky z propolisu mohou přirozeně zabránit a zkrátit dobu trvání běžného nachlazení a často obávané bolesti v krku.

Může zlepšit plodnost u žen s endometriózou

Užívání včelího propolisu může zlepšit schopnost otěhotnět ženám s endometriózou. Zda může prospět i neplodným ženám bez endometriózy, zatím nebylo prokázáno.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3872021/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6893770/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat