Prostreno.cz

Kolagen je prospěšný pro pokožku, vlasy a klouby

Možná ho znáte jako přísadu do svých oblíbených pleťových sér nebo si ho možná všimli v doplňcích na podporu kloubů, ale co je kolagen? Co přesně kolagen dělá a jak ho můžete začlenit do svého života?

Kolagen je nejhojnější protein v našem těle. Nachází se ve svalech, kostech, kůži, krevních cévách, trávicím systému a šlachách.

Účinky kolagenu jsou tak nápadné, protože právě tento protein pomáhá dodávat naší pokožce pevnost a pružnost a zároveň nahrazuje odumřelé kožní buňky. Pokud jde o naše klouby a šlachy, jednoduše řečeno, je to „lepidlo“, které pomáhá držet tělo pohromadě.

Bohužel jak stárneme, kolagen ztrácíme, ale určité zdroje potravy a doplňky nám mohou pomoci udržet si ho co nejvíce.

Co způsobuje ztrátu kolagenu?

Produkce kolagenu v našem těle se přirozeně začíná zpomalovat, jak stárneme. Tomuto degenerativnímu procesu můžeme vděčit za známky stárnutí, jako jsou vrásky, ochablá kůže a bolesti kloubů v důsledku slabší nebo snížené chrupavky.

K vyčerpání hladiny kolagenu přispívají i další faktory životního stylu – jako je konzumace stravy s vysokým obsahem cukru, kouření a vysoké množství slunečního záření.

Co dělá kolagen pro vaše tělo? Níže jsou uvedeny některé z hlavních předností kolagenu:

Zlepšuje zdraví pokožky a vlasů

Zvýšení hladiny kolagenu pomůže vaší pokožce vypadat pevněji, zvýšit hladkost a pomoci vašim kožním buňkám, aby se normálně obnovovaly a opravovaly. Mezi výhody kolagenu patří také redukce celulitidy a strií.

Snižuje bolesti kloubů a degeneraci

Pomáhá kloubům snadněji se pohybovat, snižuje bolest často spojenou se stárnutím, a dokonce snižuje riziko poškození kloubů. Není tedy žádným překvapením, že kolagen je účinnou léčbou osteoartrózy a dalších bolestí a poruch kloubů.

Pomáhá odstranit netěsné střevo

Pokud trpíte syndromem děravého střeva, což je stav, kdy toxiny, které jsou pro vás špatné, mohou projít vaším trávicím traktem, kolagen může být super užitečný. Pomáhá rozkládat bílkoviny a zklidňuje střevní výstelku, opravuje poškozené buněčné stěny a naplňuje střeva aminokyselinami. Největší trávicí přínos konzumace většího množství kolagenu spočívá v tom, že pomáhá vytvářet pojivovou tkáň, a proto utěsňuje a hojí ochrannou výstelku gastrointestinálního traktu. 

Zvyšuje metabolismus, svalovou hmotu a energetický výdej

Zvýšení obsahu kolagenu může pomoci zvýšit váš metabolismus tím, že přidá svalovou hmotu do vašeho těla a pomůže s přeměnou základních živin. Jednou z nejdůležitějších rolí glycinu je pomoc při tvorbě svalové tkáně přeměnou glukózy na energii, která vyživuje svalové buňky. Pamatujte, že udržení svalové hmoty je s přibývajícím věkem klíčové, protože pomáhá podporovat držení těla a zdraví kostí a spaluje více kalorií než tuk.

Posiluje nehty, vlasy a zuby

Kolagenový protein je stavebním kamenem vašich nehtů, vlasů a zubů. Jeho přidání do vašeho jídelníčku může pomoci udržet vaše nehty silné a možná zvrátit příznaky vypadávání vlasů.

Zlepšuje zdraví jater

Pokud chcete detoxikovat své tělo od škodlivých látek, zlepšit průtok krve a udržet si mladé srdce, kolagen je mimořádně užitečný. Je to proto, že glycin pomáhá minimalizovat poškození jater, když absorbuje cizí látky, toxiny nebo alkohol, které by jimi neměly procházet.

Chrání kardiovaskulární zdraví

Aminokyselina prolin pomáhá stěnám tepen uvolňovat nahromaděný tuk v krevním řečišti, zmenšuje tuk v tepnách a minimalizuje hromadění tuku. Prolin je potřebný pro opravu tkání v kloubech a tepnách – navíc pomáhá kontrolovat krevní tlak.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9569759/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7802115/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat