Prostreno.cz

Dietní detoxy jsou často nepodloženými marketingovými triky

Detoxikační diety jsou v módě již řadu let a slibují celou řadu zdravotních pozitiv, od rychlého úbytku hmotnosti až po zlepšení vitality a zářivou pleť. Zastánci těchto diet tvrdí, že pomáhají zbavit tělo toxinů, zlepšit pohodu a nastartovat zdravější životní styl. K detoxikačním dietám je však nutné přistupovat opatrně, protože často nemají vědeckou oporu a mohou potenciálně způsobit více škody než užitku. Proč si na ně dát raději pozor?

Nedostatek vědeckých důkazů

Jedním z nejvýznamnějších důvodů, proč se mít na pozoru před detoxikačními dietami, je nedostatek solidních vědeckých důkazů podporujících jejich účinnost. Zastánci těchto diet sice tvrdí, že z těla odstraňují toxiny, ale pojem "toxiny" je často definován vágně. Detoxikační diety zřídkakdy specifikují, na které toxiny se zaměřují, nebo neposkytují konkrétní důkazy o jejich odstranění. (1)

Vědecké studie o detoxikačních dietách jsou omezené a těch několik málo, které jsou k dispozici, je obvykle malého rozsahu, krátkodobých a neprůkazných. Mnozí odborníci na zdraví tvrdí, že přirozené detoxikační systémy těla, zahrnující především játra a ledviny, jsou již účinné při odstraňování škodlivých látek z těla a není potřeba se již nějak dále detoxikovat. (2)

Nedostatek živin

Detoxikační diety často zahrnují výrazné omezení kalorií a vyloučení celých skupin potravin, což vede k nedostatku živin. Některé detoxikační plány nabádají k dlouhodobé konzumaci pouze ovocných šťáv, bylinných odvarů nebo vody, čímž tělo ochuzují o základní živiny, jako jsou bílkoviny, tuky a řada vitaminů a minerálů. (3)

Tato omezení mohou vést k únavě, slabosti, závratím a oslabení imunitního systému. Navíc úbytek hmotnosti, ke kterému při detoxikačních dietách dochází, je obvykle spíše úbytek vody a svalů než úbytek tuku, což je z dlouhodobého hlediska neudržitelné. (4)

Falešná tvrzení a marketingové triky

Detoxikační diety jsou často spojeny s vysokými cenami, ať už jde o detoxikační doplňky, čaje nebo specializované detoxikační programy. Mnohé z těchto produktů uvádějí úžasná tvrzení o své účinnosti, přestože nemají vědeckou oporu. Buďte obezřetní vůči marketingovým trikům a pamatujte, že vyvážená strava založená na zdravých potravinách je udržitelnějším přístupem k udržení dobrého zdraví. (5)

Přestože detoxikační diety mohou být lákavé, je nezbytné přistupovat k nim opatrně a raději i skepticky. Místo toho, abyste své tělo vystavovali extrémním omezením a potenciálním rizikům, se zaměřte na tvorbu vyváženého jídelníčku, který vám bude navíc i chutnat. (6)

Zdroje: (1-3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9998115/, (4-6) www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/intermittent-fasting-what-is-it-and-how-does-it-wor





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat