Prostreno.cz

Avokádový olej je nejzdravější olej na planetě

Avokádo řadíme mezi pět nejzdravějších potravin, takže není divu, že i avokádový olej řadíme mezi nejzdravější oleje.

K čemu je dobrý avokádový olej? Vzhledem k tomu, že je to skvělý zdroj zdravých tuků a živin, pomáhá při prevenci cukrovky, snižuje vysoký cholesterol a předchází kožním problémům.  

Pomáhá normalizovat krevní tlak

Olej z avokáda je chytrou volbou, pokud hledáte přírodní způsob, jak snížit krevní tlak nebo si udržet zdravý krevní tlak. Mononenasycené tuky obsažené v tomto oleji mohou působit příznivě na krevní tlak a tím i na srdce, pokud je konzumujete střídmě, a když se používají jako náhrada nasycených tuků a trans-tuků ve stravě.

Pomáhá zlepšit příznaky artritidy

Další z mnoha potenciálních předností avokádového oleje je zlepšení při onemocnění kloubů, jako je artritida, která způsobuje otoky a bolesti kloubů. 

Pomáhá při kožních problémech

Krém s vitaminem B12 obsahující avokádový olej má pozitivní účinky jako dlouhodobá lokální terapie lupénky. Olej z avokáda může podporovat hojení ran při místním použití a může mít protizánětlivé a antioxidační účinky. Jeho bohatý přísun zdravých tuků z něj dělá přírodní zvlhčovač – navíc obsahuje vitaminy, jako je vitamin E, které pomáhají zklidnit pokožku.

Podporuje zdraví srdce a může pomoci snížit hladinu cholesterolu

Olej z avokáda snižuje cholesterol, protože má vysoký obsah mononenasycené kyseliny olejové, což z něj dělá prospěšnou volbu, pokud jde o srdce. Kyselina olejová, stejně jako ostatní omega-9, může pomoci snížit riziko srdečních onemocnění snížením zánětu a zvýšením hladiny dobrého cholesterolu v těle. 

Podporuje vstřebávání živin

Přidání avokádového oleje do jídla může zvýšit vstřebávání karotenoidů v potravinách. Karotenoidy jsou zdraví prospěšné antioxidanty, které jsou rozpustné v tucích a jejich vstřebávání závisí na tucích z potravy. Zároveň snižují riziko některých onemocnění, včetně očních a některých typů rakoviny.

Má antioxidační účinky

Avokádový olej může pomoci s detoxikací a expresi antioxidačních genů. Zdá se, že pozitivně ovlivňuje metabolismus glutathionu, snižuje expresi genů, které spouštějí zánětlivé procesy a má antioxidační aktivitu. 

Bezpečnější kuchyňský olej

Úžasná věc na oleji z avokáda je, že to není jen superpotravinový olej, který lze použít do tepelně neupravených pokrmů, jako jsou saláty a dipy, ale doporučuje se také při vaření.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6600360/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4016882/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Snídaně z lásky

(38 hlasů)

Míchaná vejce s ricottou

(24 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat