Prostreno.cz

V chladných dnech vsaďte na mandarinky

Mandarinky jsou jedním z nejoblíbenějších druhů ovoce na zimním trhu. A to nejen pro svou sladkou chuť, ale i velké zdravotní přínosy. A to vše v kapesní velikosti.

Kromě toho, že se může pochlubit širokou škálou důležitých vitaminů a minerálů, nabízejí i přínosy pro zdraví, jako jsou snížené riziko ledvinových kamenů, nižší hladina cholesterolu a posílení imunity.

Mandarinky a klementinky, které najdeme na našem trhu také velmi často, nejsou to samé. Klíčový rozdíl mezi mandarinkou a klementinkou je ten, že klementinky jsou ve skutečnosti hybridem mandarinek a sladkých pomerančů.

Mandarinky vs. pomeranč

Ačkoli se tyto dva druhy ovoce často zaměňují, existuje několik rozdílů, které odlišují mandarinku a pomeranč. Pro začátek, pomeranče jsou mnohem větší a pevnější, když jsou zralé. Mandarinky jsou na druhé straně malé, méně kulaté a měkčí. Vzhledem k jejich volné slupce se mandarinky obecně loupou snadněji než pomeranče a lze je proto vzít jako svačinu na cestách.

Nicméně, když na to přijde, mandarinky i pomeranče skvěle doplní vyváženou stravu. Obě tyto potraviny s vitaminem C obsahují podobný nutriční profil a mohou zvýšit váš příjem vlákniny a antioxidantů, které jsou důležité pro udržení celkového zdraví.

Účinky pro zdraví

Mandarinky jsou dobrým zdrojem několika důležitých vitaminů a minerálů. Každá porce poskytuje nízké množství kalorií, přesto má vysoký obsah vitaminu C. Mandarinky také dodávají řadu dalších živin, včetně mědi, vitaminu B6, thiaminu a folátu.

Podpora imunitní funkce

Stejně jako ostatní citrusové plody mají mandarinky vysoký obsah vitaminu C. Ve skutečnosti jen jedna střední mandarinka může dodat až 26 procent množství vitaminu C, které potřebujete v průběhu celého dne. Vitamin C hraje ústřední roli v mnoha aspektech, nedostatek vitamnu C každý den může pomoci zmírnit příznaky a zkrátit trvání běžných respiračních stavů, jako je nachlazení.

Nejen to, nedostatek tohoto klíčového vitaminu může dokonce vést ke snížené odolnosti vůči nemocem a infekcím. 

Vysoký obsah antioxidantů

Jednou z hlavních výhod mandarinek jsou jeho antioxidační vlastnosti. Antioxidanty jsou silné sloučeniny, které pomáhají bojovat proti poškození volnými radikály v těle a snižují riziko zánětů a chronických stavů, jako je rakovina, cukrovka a srdeční choroby.

Zlepšuje trávení

S 1,6 gramu vlákniny v každém středním ovoci je přidání mandarinek do vaší každodenní stravy skvělým způsobem, jak podpořit pravidelnost a zlepšit zdraví trávení. Kromě prevence zácpy může zvýšení příjmu potravin s vysokým obsahem vlákniny také snížit riziko dalších zažívacích problémů. Citrusy také bojují proti zánětlivým onemocněním střev a souvisejícím problémům.

Chrání před ledvinovými kameny

Ledvinové kameny jsou tvrdé minerální usazeniny, které se tvoří v ledvinách a způsobují příznaky jako ostrá bolest, nevolnost, zvracení a krev v moči při vylučování z těla. Citrusové plody mohou pomoci zvýšit hladiny citrátu v moči. 

Zlepšují zdraví srdce

Díky obsahu antioxidantů, vlákniny a vitaminu C mohou mandarinky pomoci udržet vaše srdce zdravé a silné. Častá konzumace citrusových plodů je spojena s nižším rizikem srdečních chorob a mrtvice.

Zdroj: www.en.wikipedia.org/wiki/Tangerine - celý článek





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Tacos s lososem

(2 hlasů)

Smažená vepřová játra

(2 hlasů)

Bramboráky

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat