Prostreno.cz

Eukalyptový olej dokonale vyčistí domácnost i nos

K čemu je dobrý eukalyptový olej? Jéje, jeho možnosti jsou nekonečné! Připravte si z něj domácí čisticí ubrousky nebo lék na kašel a horečku!

Eukalyptový olej, který je k dostání v drogeriích, květinkách, lékárnách i prodejnách zdravé výživy, působí jako analgetikum (1), má protizánětlivé a antibakteriální účinky (2) a svěží, mátové aroma. S čím vším vám malá, ale nesmírně mocná lahvička za několik desítek korun pomůže?

Infekce ucpaného nosu a dutin

Pokud máte rýmu, zánět dutin nebo jiné potíže s překrvením, koupel s epsomskou solí a eukalyptovým olejem uvolní překrvení a umožní vám znovu se pořádně nadechnout! Smíchejte 2 šálky epsomské soli v misce s 10 kapkami eukalyptového oleje. Směs přidejte do vany napuštěné teplou vodou. Položte se do koupele (asi tak na 20 minut) a vdechujte chladivé a povzbuzující aroma.

Budí-li vás ucpaný nos ze spaní, do trošky vazelíny nakapejte 5-6 kapek eukalyptového oleje a „mastičkou“ si namažte oblast pod nosem. Vzhledem k tomu, že eukalyptový olej je protizánětlivý, jak již bylo uvedeno, sníží otoky v horních dýchacích cestách.

Dezinfekční prostředek pro domácnost

Pokud chcete vydezinfikovat svůj domov bez použití chemie, zkuste si vyrobit domácí čisticí ubrousky. V odměrce nebo jiné nádobě smíchejte 400 ml převařené teplé vody, 2 dcl bílého destilovaného octa a 10 kapek eukalyptového oleje. Do směsi ponořte kuchyňskou papírovou utěrku (pevnou třívrstvou) nebo ideálně nastříhané bavlněné čtverce (kupříkladu ze starých triček). Ubrousky před použitím vyždímejte, po úklidu je řádně propláchněte vodou. (Jejich opakované použití šetří přírodu i peníze.)

Lék na přetrvávající kašel

Bojujete s kašlem, který ne a ne ustoupit? Do difuzéru nebo aromalampičky přidejte 5 kapek eukalyptového oleje a co možná nejčastěji vdechujte zklidňující „medicínu“.

Krotitel horečky

Normální tělesná teplota se pohybuje mezi 35,8 a 37 °C. O zvýšenou teplotu se tedy jedná, pokud překročí hranici 37 °C. Nad 38 °C už se jedná o horečku. Smíchejte 1 litr vody s 5 kapkami eukalyptového oleje. Do roztoku namočte dva bavlněné ručníky a omotejte je kolem lýtek osoby s horečkou. (Navrch použijte dva čisté a suché ručníky.) Během tohoto procesu udržujte nohy v teple s pomocí ponožek.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6549588/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3609378/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Míchaná vejce s ricottou

(24 hlasů)

Omeleta plněná špenátem

(35 hlasů)

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat