Prostreno.cz

Přichází čas jídla, které vás zahřeje zevnitř

Venkovní teploty klesají, udržte se v teple. Jak? Zahřejí vás nejen ponožky a svetry, ale i jídlo – překvapivě s jedním studenějším nápojem, bez kterého si ráno neumějí představit miliony jeho příznivců.

Jestli už pomalu (a s povzdechem) vyndáváte teplé bundy a kozačky, jistě vás bude zajímat, které potraviny organismus „temperují“ zevnitř. Všechny jsou snadno dostupné, stejně jako šálek „černého zlata“.

Studená káva

Ne, to není vtip. Samozřejmě, že horký šálek kávy při klesajících teplotách udělá svoje, nicméně ani vlažná až studenější káva není od věci. Ukázalo se totiž, že to není teplota, ale kofein, který tělo zahřívá. Navíc platí, že horké nápoje až příliš rozšiřují cévy, vinou čehož paradoxně dochází k masivním ztrátám tělesného tepla. Teď už možná rozmyslíte, čemu dáte přednost.

Ořechy

Ořechy jsou jednou z nejlepších potravin, které se doporučují pro podzimní a zimní čas. Kešu ořechy, mandle, arašídy a vlašské ořechy. Vyberte si! Podporují oběh srdce a tím vás udrží v teple. (Berte je za vydatnou svačinku, jež se vejde do každé tašky a kabelky.)

Zázvor

Přidejte do svého oblíbeného ranního šálku čaje zázvor. Působení na tělesnou teplotu má na svědomí látka zvaná gingerol v něm obsažená. Nápoj případně doslaďte medem, tekutým antidepresivem, které ocení hlavně ti, kdo trpí na podzimní a zimní blues.

Kurkuma

Jen kurkuma to může být. Podle ajurvédy rovněž mírně zahřívá, má zklidňující účinky, vyživuje všechny tkáně a podporuje vše, co souvisí s cirkulací. Ideální volba! Už jste ochutnali zlaté kurkumové mléko?

Skořice

Aromatická a chuťově výrazná skořice umí rozproudit krev, navíc brání organismus před útoky virů, bakterií a infekcí. Přisypte ji společně s pekanovými ořechy do bábovky nebo připravte pečený čaj s rozmarýnem.

Polévky

Dýňová, bramborová, gulášová, pórková… Polévky jsou v temnější části roku velmi oblíbené, čemuž se nelze divit. Zasytí, podporují trávení a mohou nahradit hlavní jídlo. V neposlední řadě báječně zahřejí. Do misky vložte domácí nudle, knedlíčky či kapání a udělejte polévku ještě chutnější!

Zdroje: www.bbcgoodfood.com/recipes/collection/top-20-autumn-recipes, www.sainsburys.co.uk/gol-ui/recipes/scrapbooks/best-ever-autumn-recipes





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)

Míchaná vejce s chřestem

(8 hlasů)

Frittata s hráškem

(21 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat