Prostreno.cz

Bylinky pro vaginální zdraví ocení každá žena

Ať už jde o váš sexuální život, těhotenství nebo celkové zdraví, každá žena nutně potřebuje zdravou vagínu. Dopřejte jí osvědčené bylinky, které působí proti poševní suchosti a infekcím!

Můžete dobře jíst a dodržovat pravidla vaginální hygieny, ale ani to nemusí stačit. Jsou chvíle, kdy ženy „tam dole“ trpí na vaginální suchost nebo podráždění. V takových případech nepomůže pouhé omytí soukromé oblasti vodou. Ale od toho jsou tu byliny! Které patří k těm nejlepším?

Zlatobýl

Zlatobýl (Solidago) je bylina obecně používaná k léčbě zažívacích problémů a nachlazení, protože bývá antimikrobiální (1). Některé ženy na něj také nedají dopustit v rámci vaginálních výplachů.

Šatavari

Asparagus racemosus neboli šatavari je vytrvalý keř, který dosahuje průměrné výšky v rozmezí od jednoho do dvou metrů. Asparagus racemosus se považuje za bylinku s omlazujícími vlastnostmi, jež podporuje ženské reprodukčního zdraví (2). Může pomoci vyrovnat hormony a zmírnit vaginální suchost.

Zederach indický

Zederach indický (Azadirachta indica), kterému se říká neem, patří k běžným složkám mnoha přípravků proti akné, protože je známý pro své antibakteriální a protiplísňové vlastnosti (3), jež zabraňují růstu škodlivých bakterií a plísní. Při zevním použití pomáhá řešit infekce a pečuje o vaginální hygienu.

Amla

Indický angrešt neboli amla (Phyllanthus emblica) je nabitý vitaminem C a antioxidanty, takže podporuje imunitní systém, což může být zásadní pro prevenci infekcí ve vaší soukromé oblasti.

Heřmánek pravý

Heřmánek pravý (Matricaria chamomilla) působí protizánětlivě (4), tudíž jej lze použít jak pro léčivý oplach, tak i zklidňující koupel, kterou soukromé oblasti nesmírně oceňují.

Měsíček lékařský

Měsíček lékařský (Calendula officinalis) má protizánětlivě a antimikrobiálně (5) vlastnosti, takže když se použije v oblasti pochvy, účinné a neomylně sníží podráždění a zánět.

Aloe vera

Ať už se jedná o drobnou ránu nebo suchou pokožku, často nás napadne aloe vera – z dobrého důvodu. Bývá ceněné pro zklidňující a hydratační působení, málokdo však ví, že zmíněný sukulent, který zastupuje oblíbenou pokojovku, při vnější aplikaci zmírňuje vaginální suchost a podráždění.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8073685/, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29635127/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8464248/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5074766/, (5) www.mdpi.com/2079-9284/8/2/31





Celkem 1 komentářů

michal holubek
22.11.2023

Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat