Prostreno.cz

Tajemstvím krásných a rychle rostoucích vlasů je vitamin C

Bez vitaminu C se vlasy prostě neobejdou. Čím vším jim tato látka pomáhá a kdy po ní prahnou nejvíce? Pojďte to s námi zjistit.

Vitamin C je známý tím, že poskytuje pokožce rozjasňující účinky, přičemž ji hydratuje, chrání před oxidačním stresem a zpomaluje tvorbu vrásek (2). Proč se běžně začleňuje i do produktů určených pro vlasy? Není to náhoda.

Šampon, nebo krém? O benefity není nouze

Podle Valerie Aparovich, což je americká expertka dermatologie a zároveň i biochemie, působí vitamin C ve vlasových produktech téměř stejným způsobem jako v přípravcích pro péči o pleť. „Je to silný posilující antioxidant, který snižuje poškození vyvolané volnými radikály a také zabraňuje oxidačnímu stresu způsobenému environmentálními stresory, jako je znečištění ovzduší a ultrafialové záření, a to v kůži i ve vlasech," objasňuje tato odbornice (1).

Noreen Galaria, která je také americkou dermatoložkou, pak přidává informaci, že vitamin C podporuje produkci kolagenu v pokožce hlavy, čímž zlepšuje její zdraví, přičemž urychluje růst vlasů a dodává jim lesk i tolik potřebnou hydrataci. Pomyslnou třešničkou na dortu je vyhlazující efekt, díky kterému je hříva sametově hebká a poddajná. Má zmíněné „céčko“ vlasy takto rozmazlovat každý den, nebo jsou potřeba nějaké pauzy?

S maskou to není třeba přehánět

„Pokud používáte šampon nebo kondicionér s vitaminem C, držte se vaší individuální potřeby frekvence mytí. Vlasové masky s obsahem této látky mají silný účinek, proto je stačí aplikovat jednou, maximálně dvakrát týdně,“ doporučuje biochemička Valerie Aparovich. Největší prospěch z vitaminu C podle ní mají přebarvené, celkově poškozené a lámavé vlasy, neboť jim pomáhá udržovat integritu kapilár, což je nezbytné pro dostatečné prokrvení vlasových folikulů, a tím i pro zdraví a růst. Může také pomoci posílit ochranný potenciál a způsobit, že prameny budou vypadat upraveně a leskle,“ dodává Valerie Aparovich.

Zdroj: (1) www.realsimple.com/vitamin-c-for-hair-8385078, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK499877/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat