Prostreno.cz

Domácím prostředkem na nízký tlak je mrkvová šťáva a sůl

Nízký krevní tlak, také známý jako hypotenze, je zdravotní stav, kdy krevní tlak člověka dosáhne tak nízké úrovně, že vede k nepříznivým příznakům, jako jsou závratě, mdloby, nevolnost, únava, potíže s dýcháním a rozmazané vidění. Zvyšte ho s pomocí těchto domácích prostředků!

Když se hodnoty pohybují kolem 90/60 mm Hg nebo jsou nižší, lze to označit za hypotenzi, která se dá měřit pomocí milimetrů rtuti (mmHg). Jakmile je krevní tlak nízký, dostává se do orgánů, jako je mozek, ledviny nebo srdce méně krve. Na vině je přitom několik faktorů od dehydratace a nedostatku výživy přes srdeční problémy, těhotenství a neurologické stavy (1). Pokud na nízký tlak trpíte, zkuste tyhle triky (2)!

Jezte méně, ale často

Je známo, že konzumace menších jídel podávaných častěji je při hypotenzi užitečná. Je to proto, že méně objemné porce zmenšují mezery mezi jednotlivými jídly a také vás zasytí těmi správnými živinami, čímž se snižuje pravděpodobnost nízkého krevního tlaku – ve srovnání s pořádným nášupem.

Zvyšte příjem soli

Sůl obsahuje sodík, a navzdory tomu, co špatného se o ní říká, pro lidi s problémy s nízkým krevním tlakem je to vhodné řešení. Proto si své porce víc přisolujte.

Noste kompresní punčochy

Úlohou kompresních punčoch je snížit množství krve, které má být staženo do dolních končetin, a napomáhat její distribuci po celém těle. Kompresní punčochy také mohou pomoci snížit tlak a bolest vznikající z křečových žil. Že je ještě nemáte? Vydejte se pro ně do lékárny.

Dejte si pozor na rychlé a náhlé pohyby

Jakékoli náhlé nebo rychlé pohyby jsou u nízkého krevního tlaku nebezpečné, způsobují závratě a mdloby. Pokuste se dávat si pozor hlavně při vstávání od stolu.

Vyhněte se alkoholu

Alkohol může způsobit pokles krevního tlaku, takže pokud již trpíte na nízký krevní tlak, měli byste se vyhnout jakémukoli druhu alkoholických nápojů.

Pijte hodně vody a šťáv

Voda zvětšuje objem krve a redukuje riziko dehydratace. Obojí „nakopává“ krevní tlak. Vhodná je i mrkvová šťáva s medem, neboť reguluje funkce srdce a ledvin, a šťáva z červené řepy. U osob s hypotenzí se doporučuje pití dvou sklenic vybrané šťávy po dobu jednoho týdne.

Dalším z okamžitých domácích léků na nízký krevní tlak je kořen lékořice, jež nízký krevní tlak normalizuje. Lékořice odbourává enzym, který rozkládá kortizol. Napomáhá tak zdravému fungování adrenalinu. Dobré výsledky přináší každodenní pití lékořicového čaje po dobu několika týdnů. Můžete si také vybrat lékořicové tobolky.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK499961/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6705478/ - zbytek článku






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Tacos s lososem

(2 hlasů)

Smažená vepřová játra

(2 hlasů)

Bramboráky

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat