Prostreno.cz

Zdravotní rizika spojená s konzumací květáku

Ačkoli je tento zeleninový produkt chutný a bohatý na důležité živiny, může způsobit nadýmání.

Květák je nejen skvělou ingrediencí do našich jídel, ale je také vynikajícím zdrojem klíčových živin. S vysokým obsahem vitaminu C, B-komplexu, betakarotenu, draslíku, fosforu, manganu, vápníku, hořčíku a železa je to skutečný multivitamin. Jeho konzumace má nespočet výhod pro naše zdraví, včetně prevence rakoviny, snižování rizika srdečních chorob, zvýšení obranyschopnosti, podpory nervového systému, zlepšení zraku a pohybového aparátu a také nám umožňuje odbourat zbytečnou vodu v těle, což je užitečné při léčbě ledvinových kamenů.

Nicméně, květák může také způsobit některé nepříjemné příznaky pokud ho jíme v příliš velkých porcích. To je způsobeno obsahem rafinózy, specifického sacharidu, který naše tělo není schopné plně strávit, což vede k plynatosti a nadýmání. Jeho konzumace by se tedy měla držet v mezích.

Méně je někdy více

Vedlejší účinky této křupavé potraviny vědci prokázali již nesčetněkrát. Podle nich zabraňuje rakovinnému bujení, snižuje riziko srdečních chorob a zvyšuje obranyschopnost organismu. Také podporuje produkci neurotransmiterů, jež jsou nezbytné pro fungující nervový systém. Velice příznivý vliv má i na zrak a pohybový aparát, zatímco představuje prevenci diabetu. Nelze mu odepřít ani to, že urychluje vylučování přebytečné vody z organismu, proto se doporučuje při léčbě ledvinových kamenů. Takže ano, je to poklad! Ovšem jak už to bývá, každá mince má dvě strany, takže obecně zdravý květák mnohdy dokáže i zatopit. Jak?

Všechny druhy brukvovité zeleniny disponují rafinózou, což je specifický sacharid. Problémem je pak to, že lidské tělo není vybaveno enzymem, který by rafinózu pomohl rozložit. Zjednodušeně řečeno – tato látka putuje do tlustého střeva nestrávená, proto vlivem bakteriální fermentace způsobuje plynatost a nadýmání. Celou situaci poněkud zhoršuje i sirovodík, proto lékaři od velkých porcí často odrazují. Tak to s květákem moc nepřehánějte, jinak se budete cítit jako přepuštěný balón!

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3793502/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3303573/






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat