Prostreno.cz

Pomerančová kůra je tropickou prevencí rakoviny

Pomerančová kůra je zdraví prospěšná. Je to díky jejímu obsahu antioxidačních sloučenin, vápníku, hořčíku, vitaminů B a C a vlákniny. Prováděné studie tvrdí, že je čtyřikrát zdravější než samotný plod.

Choroby nebudou mít šanci

Pomerančová kůra může podporovat prevenci srdečních chorob. Obsahuje flavonoid hesperidin, který pomáhá regulovat škodlivý cholesterol a normalizovat krevní tlak. Další zkoumanou výhodou je úleva od alergie. Sloučeniny obsažené v pomerančové kůře jsou schopné potlačit uvolňování histaminů, hormonů, které způsobují alergické reakce. Antioxidanty a esenciální oleje v pomerančové kůře mohou také chránit před rakovinou. Limonen posiluje imunitu a zabraňuje vývoji a šíření karcinomů (1).

Pomerančová kůra má také další přednosti. Může napomoci zlepšení metabolismu, pomoci při hubnutí, osvěžuje dech a zlepšuje kvalitu pokožky. A pokud hledáte přírodní univerzální čistič, pomerančová kůra smíchaná s octem je skvělým pomocníkem při úklidu (2).

Jak používat pomerančovou kůru jako doplněk stravy?

Při konzumaci pomerančů je nyní důležité neignorovat kůru. Může být přidána do salátů, dezertů, nebo uvařena a konzumována jako čaj. Je-li kůra hořká, je možné její chutnost zvýšit spařením ve vroucí vodě. Jiná možnost je sušení kůry na slunci nebo v sušičce na ovoce, a poté rozdrcení na prášek, který lze přidat do jídla nebo použít jako koření (3).

Tento přírodní životadárný produkt má v tropických oblastech dlouhou historii použití v různých potravinářských a léčivých aplikacích. Je ale důležité nezapomínat, že přestože se jedná o přírodní zdroje, je nezbytné se poradit s lékařem nebo specializovaným odborníkem před zahrnutím takových doplňků do stravy, zvláště pokud již probíhá nějaká forma léčby (3).

Jak sušit pomerančovou kůru

Vzhledem k tomu, že pomerančová kůra je pokryta nepoživatelnou voskovou látkou a obsahuje také hořké glykosidy, mělo by se toto vše nejprve zlikvidovat. Chcete-li odstranit nepříjemné látky, umyjte pomeranč důkladně horkou vodou pomocí štětce. Vysušte do sucha. Jemně odřízněte měkkou bílou vrstvu od krustů tak, aby krusty nebyly tlustší než 2 milimetry (4).

Ořízněte kůru na tenké proužky a vložte do tenké vrstvy na plech, desku nebo silný papír. Nechte krusty zaschnout 1‒2 dny při pokojové teplotě, za občasného převracení a míchání. Kůru lze také sušit po dobu 4 hodin v troubě při 120 ° C s otevřenými dvířky. Když je pomerančová kůra zcela suchá a křehká, je připravena. Přendejte jí do skleněné nádoby, uzavřete víčkem a uložte v kuchyni na tmavém místě. Pokud je to žádoucí, můžete suchou kůru rozemlít ​​na prášek pomocí mlýnku (4).

Zdroj: (1) www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0308814616313991?via%3Dihub, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8228404/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9864618/, (4) www.thespruceeats.com/make-dried-orange-or-lemon-peel-2017657





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat