Prostreno.cz

Každodenní útočníci na vaši imunitu

Existuje mnoho věcí, které mohou oslabit váš imunitní systém. A když k tomu dojde, má to na celkové zdraví negativní dopad. Jaké překvapivé faktory na vaši obranyschopnost dennodenně útočí? Vše začíná u práce a končí u sladkých dortíků!

Imunitní systém organismus chrání před bakteriemi, viry a dalšími mikroby a působí jako prevence před infekcemi. Pro jeho správné fungování jezte dostatek ovoce a zeleniny, celozrnné obiloviny, mléčné výrobky s nižším obsahem tuku a vysokým obsahem bílkovin a luštěniny. Zároveň dostatečně cvičte a vyvarujte se těchto běžných záškodníků, kteří obranyschopnost těla snižují.

Stres a časové tlaky

Máte před dokončením důležité pracovní zakázky, proto špatně spíte a nervujete se. Jakmile však zakázku odbavíte, uleví se vám. V pořádku. Krátkodobý stres imunitní systém stimuluje, ale ten dlouhodobý/chronický jej naopak oslabuje. Proto se snažte napětí, které přetrvává dlouhé týdny či měsíce, ventilovat meditacemi, pohybem či procházkami (2).

Těžké kovy

Všichni jsme vystavováni těžkým kovům, které jsou přítomny v životním prostředí. Objevují se ve vzduchu, jež dýcháme, ale i ve vodě, potravinách naložených pesticidy, v barvách, šamponech a produktech pro péči o pleť. Co s tím? Tělo pravidelně detoxikujte a podporujte funkci jater. Hodit se vám budou přípravky s obsahem ostropestřce mariánského či esenciálních fosfolipidů. V neposlední řadě je na místě také zařazení kvalitních probiotik (3).

Nevyvážená strava

Ano, i nevyvážená strava potlačuje imunitu, zvlášť když v ní chybí bílkoviny a železo. Pochopitelně, že vitaminy, minerály a další živiny můžete čerpat z ovoce, zeleniny, ryb a různých druhů mas, ale pokud nemáte čas ani chuť sledovat, jestli toho nebo onoho máte dostatek, zvažte užívání multivitaminových komplexů a doplňků stravy (4).

Cukr

Říká se, že cukr je krmivo pro rakovinu. Podporuje stárnutí, nahrává zánětům a potlačuje imunitní systém (1). Musíte se tedy vyhnout jeho nadbytečnému příjmu. Jestli si denně do kávy nebo čaje dáte jednu, dvě čajové lžičky, je to v pořádku, nicméně nic se nemá přehánět. Oblíbené dezerty, čokolády a perlivé nealkoholické nápoje líbivých barev negativně ovlivňují a poškozují váš imunitní systém, proto si místo nich radši dopřejte čistou, neperlivou vodu a ovoce. Tělo vám poděkujte.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9471313/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6383636/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4144270/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9188857/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat