Prostreno.cz

Veganské ženy mají vyšší riziko těhotenských komplikací

Rostlinná veganská strava je prý zdravá, ale na druhou stranu zvyšuje pravděpodobnost těhotenských komplikací. Děti se kvůli ní rodí s podváhou, za což údajně může omezený příjem bílkovin během celého požehnaného stavu.

Veganství je životní styl spočívající v odmítání užívání zvířat k lidskému užitku. V praktické rovině se projevuje zejména vyloučením živočišné potravy z jídelníčku a nepoužíváním jakýchkoli produktů testovaných na zvířatech (1). Co tato filozofie přináší?

Zdraví? Jak pro koho!

Z odborného pohledu má veganství nesporné výhody. Je prokázáno (2), že snižuje riziko srdečních chorob i diabetu, přičemž zlepšuje funkce ledvin, normalizuje hladinu cukru v krvi a chrání před určitými druhy rakoviny. Vypadá to tedy jako zdravotní požehnání, ale zdaleka ne pro všechny. Poznatky nejnovější studie (3) publikované v magazínu Acta Obstetricia et Gynecologica Scandinavica totiž varují, že veganské ženy mají větší pravděpodobnost rozvoje ohrožující preeklampsie a navíc rodí dětí s výraznou podváhou. Pravděpodobně to souvisí s omezeným příjmem bílkovin během těhotenství, domnívají se autoři tohoto výzkumu. Ti ho provedli hlavně kvůli tomu, že počet lidí, kteří dodržují rostlinnou stravu, v posledních letech dramaticky roste. Dle statistik (4) je v tuto chvíli na světě přibližně 88 milionů veganů a veganek. Otázkou je, jestli je to dobře…

Bez proteinů to nejde

Lékaři doporučují gravidním ženám, aby ve svém požehnaném stavu konzumovaly něco kolem 70 gramů bílkovin denně (5). Rovněž jim radí nepodceňovat železo, vitamin B12 a vitamin D, což jsou živiny běžně se nacházející v mase a rybách. Nutno zmínit, že preeklampsie a s ní související těhotenské komplikace jenom ve Spojených státech postihují bezmála 10 procent žen (6). S touto diagnózou mají své neblahé zkušenosti i hollywoodské celebrity, jako je například podnikatelka Kim Kardashian nebo zpěvačka Beyoncé.

Zdroje: (1) www.cs.wikipedia.org/wiki/Veganstv%C3%AD, (2) www.healthline.com/nutrition/vegan-diet-benefits#prevent-cancer, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/38263894/#:~:text=Introduction%3A%20The%20number%20of%20people,pregnancy%2C%20have%20been%20minimally%20explored, (4) www.worldanimalfoundation.org/advocate/how-many-vegans-are-in-the-world/, (5) www.pcrm.org/good-nutrition/plant-based-diets/pregnancy, (6) www.preeclampsia.org/what-is-preeclampsia





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat