Prostreno.cz

Ovoce a zelenina pro snížení hladiny cholesterolu po padesátce

Sfoukli jste na narozeninovém dortu 50. svíčku?  Je čas čelit faktu, že srdeční choroby se po překročení této věkové hranice vynořují častěji. Co se s tím dá dělat? Do svého jídelníčku zařaďte tyhle druhy ovoce a zeleniny.

Pokud je v krvi příliš mnoho LDL cholesterolu, začne se usazovat na stěny cév. Postupně se cévy více a více zužují a zhoršuje se prokrvení orgánů. Nakonec se cévy mohou i ucpat. Naštěstí příroda nabízí lahodný štít: ovoce a zeleninu. Které druhy hladinu špatného cholesterolu snižují?

Jablka

Jablka jsou bohatá na bioaktivní polyfenoly a vlákninu. Vědecké důkazy (1) naznačují, že konzumace jablek nebo jejich bioaktivních složek je spojena s příznivými účinky na metabolismus lipidů a dalších markerů kardiovaskulárního onemocnění. Jablka se spojují i se snížením celkového cholesterolu. A prý stačí jíst jen dva kusy denně. Jablko je skvělé jen tak syrové, ale i tepelně upravené, nasladko i naslano.

Červené zelí

Červené zelí je plné antokyanů, což jsou velké třídy rostlinných metabolitů rozpustných ve vodě. Bývají zodpovědné za červenou, modrou a fialovou pigmentaci mnoha květů, ovoce a zeleniny. A právě o nich vědci tvrdí, že snižují špatný cholesterol (2). Šup s červeným zelím do salátu!

Špenát

Tato listová zelenina je víc než jen palivo kreslené postavičky. Špenát je plný luteinu, přírodního pigmentu a karotenoidu, který patří do rodiny xantofylů. Lutein podle vědců (3) zabraňuje zahušťování stěn tepny a tvorbě plaku a udržuje hladký průtok krve. Pravidelné žvýkání špenátu může dokonce snížit váš LDL cholesterol, což z této potraviny dělá vynikající obranu proti kardiovaskulárním onemocněním. Zelené listy špenátu, byť mražené, lze použít do rizota, polévek, žemlovek nebo slaných koláčů.

Avokádo

Tyto máslové krásy, zabalené do mononenasycených tuků, zvyšují dobrý HDL cholesterol, ale to není všechno! Avokádo je plné vlákniny a vitaminu E, tak už konečně vyměňte slaninu za guacamole, přimíchejte ho smoothie či jej jednoduše nakrájejte na toast. Každé sousto je vynikajícím krokem ke zdravějšímu já.

Borůvky

Borůvky jsou plné fytochemikálií, včetně hojných antokyanových pigmentů. Studie (5) je spojují se sníženým rizikem kardiovaskulárních chorob, smrti a diabetu typu 2 a s krocením špatného cholesterolu. Už aby začala borůvková sezona. Do té doby se spolehněte na ty sušené. Chutnají třeba v ovesné kaši.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6997084/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6628116/, (3) ww.wpubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21697302/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10387226/, (5) www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2161831322002538





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat