Prostreno.cz

Výroba domácího oleje plného potřebného hořčíku

Trápí vás nespavost, zácpa nebo křeče v nohou? Jste neustále ve stresu a mučí vás úzkost? Pokud ano, hořčík vám může pomoci. Připravte si z něj domácí olej!

Hořčík je jednou ze základních živin, které jsou nezbytné pro fungování našeho těla. Z průmyslového zemědělství a stylu moderního života však pramení závažný problém - nedostatek hořčíku v půdě a tím i v našem těle.

Je to živina, kterou lze získat z potravin jako špenát, mandle, dýňová semena, avokádo a jogurt. Ale i přes snahu o zdravější stravování se mnozí z nás nevyhnou nedostatku hořčíku. Jeho funkce v těle je rozmanitá, odpovídá za více než 600 enzymových reakcí. Hořčík je také nezbytný pro zdraví mozku, srdce a kosterních svalů, a je důležitý pro optimální vstřebávání vápníku.

Začarovaný kruh

Nedostatek hořčíku postihuje přibližně 10 až 30 % populace (1), přičemž jedním z předpokládaných důvodů je, že navzdory našemu nepřetržitému úsilí o zdravé stravování se naše jídlo pěstuje v půdě, která se kvůli průmyslovému zemědělství zbavila mnoha živin.

Většina hnojiv neobsahuje hořčík, což vede k nedostatečnému množství tohoto minerálu v půdě. A to je velká chyba, neboť v současné kultuře se mnozí potýkají s přepracováním, nedostatkem spánku, stálým stresem, závislostí na lécích na předpis, častou konzumací alkoholu, kofeinu i cukru. Tyto faktory životního stylu způsobují, že tělo hořčík rychleji ztrácí.

Nízká hladina uvedeného minerálu narušuje přenos nervových a svalových impulzů (2), což vede k mnoha zdravotním problémům. Spolu se špatným trávením a možnými kardiovaskulárními problémy může osoba s nedostatkem hořčíku vykazovat svalovou slabost, zmatenost, změny nálady, svalové křeče a nespavost.

Který typ hořčíku byste měli používat?

Existuje několik forem hořčíku, ale nejlepší je poslouchat své tělo. Citronát hořečnatý se nejlépe hodí pro střeva a jejich pohyb (má laxativní účinek), glycinát hořečnatý je forma hořčíku, u níž se předpokládá, že je biologicky dostupnější, hořečnatan vápenatý se zase spojuje se zdravím srdce (3).

Podle většiny zjištění (3) je užívání hořčíku – interně – nejúčinnějším způsobem, jak potlačit jeho nedostatek. Velmi dobrých výsledků se však dosahuje i díky externím dávkám, například jako hořčíkový olej. Magneziový olej je směs vloček chloridu hořečnatého a vody. (Chlorid je běžně k dostání v lékárnách či prodejnách zdravé výživy.) Když jsou tyto dvě položky smíchány dohromady, vytvoří se snadno absorbovatelná forma hořčíku, která je schopná zvýšit hladinu tohoto prvku v organismu. Vyrobte si ho i vy!

Domácí olej z hořčíku

Potřebujete ½ šálku vloček chloridu hořečnatého, ½ šálku destilované vody (pro prodloužení trvanlivosti), skleněnou sprejovou lahev. Destilovanou vodu přiveďte k varu. V mezičase dejte hořčíkové vločky do nějaké misky. Jakmile se voda začne vařit, přilijte ji k vločkám a míchejte, dokud se chlorid zcela nerozpustí. Nechte tuto směs vychladnout a následně ji přelijte do označených sprejových lahví. (Na koupel použijte zhruba jednu polévkovou lžíci.) Hořčíkový olej nanášejte i přímo na kůži, ale dávejte pozor na citlivá místa, jako například odřeniny. Skladujte při pokojové teplotě a spotřebujte do šesti měsíců (4).

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5786912/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6024559/, (3) ww.uofmhealth.org/health-library/d00468a1, (4) www.bydreamsfactory.com/2020/07/how-to-make-magnesium-oil.html






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat