Prostreno.cz

Existuje přímá souvislost mezi zpracovanými potravinami a rakovinou

Dopřáváte si párky, tavené sýry a jiné zpracované potraviny? Možná, že vám nové vědecké zjištění hodně zkazí chuť. Tyto potraviny prý zvyšují riziko rakoviny!

Zpracované potraviny jsou častou součástí našich jídelníčků. Jsou snadno dostupné, mají často dlouhou trvanlivost a šetří nám čas při přípravě jídla. Nicméně, jejich bezproblémové využití má svou temnou stránku. Mnoho studií ukazuje, že konzumace zpracovaných potravin může mít značné negativní dopady na naše zdraví. V posledních letech se tato upozornění stávají čím dál tím naléhavějšími.

Domácí zásoby

Mražená jídla a polotovary. Dále pak balené pečivo, tavené sýry, snídaňové cereálie, smažené brambůrky, krekry, rybí prsty, párky, instantní nudle a polévky, sycené nápoje nebo slazené limonády. Můžete svatosvatě přísahat, že nic z toho doma nemáte? Asi těžko, že? A to jde o pouhý zlomek zpracovaných potravin, které se konzumují zcela běžně. Zhoubou pak nejsou jen pro štíhlé tělesné křivky, jejich složení a obsah kontroverzních látek škodí i zdraví (3). Prý mají co dočinění také s rakovinou!

Jídlo jako důvod předčasného úmrtí?

Jedna britská studie (1) sledovala stravovací návyky stovky tisíc lidí po dobu deseti let a dospěla k závěru, že pravidelná konzumace zpracovaných potravin může způsobit zvýšené riziko rakoviny. Výzkumníci také teoretizují, že nejen tyto potraviny obsahují řadu nezdravých a potenciálně nebezpečných složek, ale také mohou způsobovat určitou míru závislosti.

Závislost se projevuje všelijak

Možné vysvětlení přináší jiný výzkum, který uskutečnila americká Michiganská univerzita (2). Její autoři se domnívají, že zmíněná skupina potravin vyvolává jakousi závislost – zčásti i proto, že obsahuje cukr a umělá sladidla, což jsou nechvalně známé návykové látky. Když je člověk omezí, může prý pociťovat úzkost, špatnou náladu, a dokonce i příznaky podobné těm abstinenčním, proto se jim těžko odolává. Tučná stránka zpracovaných potravin se zase postará o zhoršenou schopnost žaludku regulovat signály sytosti, což vede k přejídání. Jediná obrana tedy je? Zpracované potraviny naprosto vyloučit z jídelníčku, a to i za cenu chvilkového psychického nepohodlí.

Zdroje: (1) www.eurekalert.org/news-releases/978091?, (2) www.deepblue.lib.umich.edu/bitstream/handle/2027.42/175578/0298_NPHA-Addictive-Eating-report-FINAL-doi.pdf?sequence=4&isAllowed=y, (3) názor autora





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat