Prostreno.cz

Nedostatek vitaminu D může za faldíky na břiše

A zase to "déčko". Pokud vám bude chybět, vaše tělo zvýší produkci jistého hormonu, který výrazně nahrává ukládání tuků – zejména v oblasti pasu.

Že faldíky na břiše jsou vždy výsledkem nedostatku pohybu a stravy, která si se zdravým jídelníčkem příliš „netyká“? Ne vždycky. Jejich strůjcem podle odborníků klidně mohou být geny, nadmíra stresu, dlouhodobý spánkový deficit nebo syndrom polycystických ovarií, což je nejčastější příčina neplodnosti. Tím kupodivu seznam možných viníků nekončí. Za ukládání tuku v oblasti pasu prý nese odpovědnost také vitamin D! Respektive jeho absence…

Nedopnuté kalhoty kvůli vitaminu?

Vitamin D je nezbytný pro naše tělo, ke správnému fungování imunitního systému, udržování zdraví kostí a zubů a také k regulaci hladiny vápníku v krvi. Má tedy klíčovou roli v mnoha tělesných funkcích. Nyní byl objeven další důvod, proč bychom měli dbát na dostatečný příjem tohoto vitaminu. Nové vědecké studie napovídají, že nedostatek vitaminu D může způsobit břišní tuk.

Přestože výzkum (1) na toto téma je stále relativně čerstvý, vědci už dlouho ví, že existuje určitá spojitost mezi nízkou hladinou vitaminu D a obezitou. Nicméně, studie (1) publikované v lékařském časopise PLOS Medicine posunulo naše porozumění této souvislosti ještě dále. Zjistilo se, že dlouhodobá absence vitaminu D ve stravě zvyšuje produkci steroidního hormonu kalcitriolu, který má prsty v ukládání tuků. Znamená to tedy, že pokud se nebudete vystavovat hřejivým slunečním paprskům jakožto zdroji zmíněného vitaminu, značně snížíte vlastní bojeschopnost s břišním tukem? Jednoznačně ano.

Strava a cvičení

Je důležité zdůraznit, že tělo produkuje vitamin D přirozeně, když naše kůže je vystavena slunci. Nicméně, obzvláště během zimních měsíců, může být těžké získat dostatečné množství tohoto klíčového vitamínu prostřednictvím slunečního světla. Proto je důležité dbát na přijímání vitaminu D prostřednictvím stravy a doplňků stravy (2).

Vyrazte na nákup

Důležitý vitamin, jenž zabraňuje vzniku „pneumatiky“ kolem pasu, můžete čerpat i z určitých potravin. K tomuto účelu se přímo nabízí losos, tuňák, sardinky, červené maso, vejce, droždí, žampiony a hovězí játra. Do stravy za účelem zvýšené „D“ hladinky se vyplatí zahrnout i mandle, obiloviny, tofu a ovesné vločky. Nezapomínejte ani na mléko a výrobky z něj tvořené (2).

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3702462/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK441912/, 





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat