Prostreno.cz

Paměť svého dítěte můžete podpořit jídlem

V klíčových formativních letech dětství poskytuje správná výživa nejen podporu paměti, ale i koncentraci. Které superpotraviny by ani vašim dětem neměly na stole chybět? Kromě ovesných vloček jim dopřejte i oříšky!

Vzhledem k tomu, že aktivní životní styl ve škole, na dětských hřištích a doma vyžaduje vyšší energii, může zanedbávání správné výživy našich nejmenších ovlivnit různé aspekty fyzického a duševního zdraví. Tyhle potraviny bohaté na živiny však dětem (naštěstí) zajistí koncentraci i zdravý růst.

Zelená listová zelenina

Zelená listová zelenina, včetně špenátu, listů pískavice, listů koriandru a listů červené řepy, je plná vitaminů, antioxidantů, minerálů a vlákniny. Vitaminy A, B, E, K a C, spolu s beta-karotenem a folátem, podporují správný vývoj mozku (1), což je zvlášť pro mladší děti zásadní.

Ovesné vločky

Ovesné vločky, konzumované jako ovesná kaše, jsou snídaní s nízkým glykemickým indexem a vlastnostmi snižujícími cholesterol. Poskytují stabilní zásobu energie do těla a mozku, děti udržují mentálně v pohotovosti, snižují zácpu a podporují zdraví střev (2). Oves je vynikající volbou pro trvalé uvolňování energie, díky čemuž jsou ovesné vločky ideální i před zkouškami.

Bobule

Ovoce jako ostružiny, borůvky, jahody a třešně jsou bohaté na antokyany a flavonoidy, čímž také prospívají mozkovým funkcím. Jistá studie (3) potvrdila jejich účinnost také u dospělých. Každodenní pití extraktu z divoké borůvky po dobu 12 týdnů zlepšilo paměť a zapamatování seznamu slov. To se hodí vždycky.

Ořechy a semena

Ořechy a semena poskytují okamžitou energii. Vysoký obsah zdravých tuků, minerálů a vitaminů ve vlašských či kešu oříšcích, mandlích a pistáciích má pozitivní vliv na kognitivní schopnosti. Dýňová, chia, sezamová, maková, slunečnicová a lněná semena zase nabízejí vlákninu a protizánětlivé účinky (4). Co si přát víc?

Vejce a ryby

Vejce a ryby jsou zásobárnou omega-3 mastných kyselin, životně důležité látky pro vývoj mozkových a nervových buněk. Tyto superpotraviny s působivým množstvím bílkovin, vitaminů B6, B12 a D přispívají k udržení zraku, zvýšení dobrého cholesterolu a urychlení metabolismu. Jejich nízká spotřeba naopak může vést ke ztrátě paměti (5). Tak schválně, kdy vaše dítě mělo rybu naposledy?

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7019700/, (2) www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0022316622003765, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8881511/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6855939/, (5) www.mdpi.com/2076-3425/13/9/1278





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Frittata s hráškem

(21 hlasů)

Frittata s rajčaty

(12 hlasů)

Snídaně s malinami

(20 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat