Prostreno.cz

Odbyté rozžvýkání jídla vede ke zdravotním problémům

Proč je tak důležité jídlo čelistmi pořádně zpracovat a rozkousat? A co všechno riskujete velkými sousty, která vám putují do žaludku?

Mnoho lidí nemá na jídlo čas, a často proto jedí v rychlém tempu. Tento zvyk je však zdraví škodlivý, neboť odpadá důslednost při rozžvýkání jídla. Trávení větších kousků může pak vést k řadě zdravotních problémů. Je tohle váš obvyklý stravovací scénář? Nemáte tušení, jak moc si zahráváte!

Trávení

Trávení jídla začíná v ústech, kde enzymy ve slinách pomáhají rozložit potravu na menší části, které je snazší strávit. Když nerozžvýkáme jídlo řádně, tyto enzymy nemají dostatečnou šanci připravit potravu na další trávicí procesy. Důsledkem může být pocit těžkosti a nepohodlí po jídle, nadýmání, ale také zácpa.

Nedostatečná výživa

Každé jídlo se skládá z několika nutrientů včetně tuku, bílkovin a mikronutrientů, jako jsou vitaminy a minerály. Při nedostatečném rozžvýkání mohou tyto živiny projít trávicím systémem bez řádného vstřebání, což vede ke snížení výživové hodnoty přijaté potravy.

Únava

Co se týče špatného rozžvýkání jídla, dochází k nárůstu únavy a snížené schopnosti koncentrace. To může být způsobeno tím, že tělo musí vynaložit více energie na trávení potravy, když není řádně rozemletá.

Dehydratace

Při rychlém jídle bez řádného žvýkání často dochází k nedostatečnému příjmu tekutin. To může způsobit dehydrataci, která se projevuje únavou, bolestmi hlavy a sucho v ústech.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7400811/, www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0031938415300317?via%3Dihub





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat